Türkiye'nin Güney Kore'yle Sinop'ta nükleer santral yapılması için ön anlaşmaya varmasını değerlendiren Yeşiller Partisi'nden Ümit Şahin, "Bu daha çok bir niyet anlaşmasına benziyor. İçeriği hakkında halk bilgilendirilmiyor. Şu an basın yansıyan haberler, tamamen nükleer karşıtı tepkiyi azaltmaya yönelik propaganda çalışması niteliğinde. Ama başarılı olamayacaklar" diye konuştu.
"İhalesiz, yasasız olmaz"
bianet'in görüştüğü Şahin, daha önce Sinop için düzenlenen ihalenin ve ihale için çıkarılan yasanın yargıdan geri döndüğünü anımsatarak "Şimdi böyle anormal yollara saptılar. Basına bu santralin hem ucuz hem de güvenli olacağına, hatta uçak çarptıracaklarına dair bilgiler vermeye başladılar. Bu iş ihalesiz ve yasasız olamaz. Yapmaya kalkarlarsa yargıdan geri dönmesi gerekir" dedi.
Sinop'taki tepkiyi azaltamazlar
Bu bilgileri halkı kandırmaya çalışmak olarak yorumlayan Şahin "Bütün dertleri tepkileri azaltmak. Ama olmaz. Hele Sinop'taki tepkiyi böyle asla azaltamazlar. Sinop'ta ciddi bir direniş var" diye konuştu.
Şahin'in dikkat çektiği bir başka konu da, "ucuzluk" propagandası: "Bu ciddi bir sorun. Türkiye bu anlaşmalarla nükleerle ilgili ikinci üçüncü sınıf teknolojiye dönüyor, santrali ucuza verene yaptırıyor. Batıda zaten çok az nükleer santral yapılıyor, yapılmak istenenlerde de ileri teknoloji yüzünden maliyet yükseliyor."
300 kişilik ikna timi
Taraf gazetesinin haberine göre, Enerji Bakanı Taner Yıldız, bakanlık bünyesinde müşavirlerden oluşan 300 kişilik bir "ikna timi" kuracaklarını söyledi. Yıldız, "Bu ekipler, TV'lerdeki tartışma programlarına çıkacak, konuyu çeşitli platformlarda anlatacak. Anlattıkça ikna oranının artacağına inanıyorum" diye konuştu.
Haberlere göre, Güney Kore şirketi KEPCO'yla varılan ön anlaşmada, 4 bin 800 megavatlık santralin 20 milyar dolara mal olması planlanıyor. Şirket geçen ay, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki dört reaktörden oluşan 20 milyar dolarlık santral ihalesini kazanmıştı. Şirketin Türkiye'deki ortağının ENKA olması bekleniyor.
Referans'ın haberine göre santralin inşaatına en erken 2011'de başlanabilecek. Bunun için öncelikle yer tahsisi yapılması gerekiyor. Bunun için de akarsular, toprak yapısı, çevre faktörlerinin değerlendirilmesi gerek.
25 Nisan'da nükleere karşı sokakta
Bu arada, nükleer enerji karşıtları, 25 Nisan'da, İstanbul'da eyleme hazırlanıyor. Eylem, Çernobil felaketinin yıldönümü olan 26 Nisan'dan bir gün önce, Taksim'de saat 15:00'te gerçekleşecek. (TK)