Tekirdağ'ın Şarköy ilçesindeki Hoşköy sahilinde hafta sonu Trakya Uçurtma Festivali düzenlendi.
Yakşalık 500 uçurtmanın katıldığı festival İstanbul Maçka Sanat Galerisi sahibi Didem Çapa’nın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Yaratıcı Çocuklar Derneği ile Trakya ve Trak Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği iş birliğinde yapıldı.
Festivalde Çin’in Weifang şehrinde düzenlenen uçurtma festivalinde 60 ülkeden katılımcının yer aldığı yarışmada 5 ayda tamamladığı tavus kuşu uçurtmasıyla “Üç boyutlu Şişme Uçurtma” dalında altın madalya, “Estetik Uçurtma” dalında bronz madalya kazanan Mardinli Zahit Mungan, tarihi Hora Fenerinde çocuklarla uçurtma atölyesinde bir araya geldi.
Çocuklara burada uçurtma yapma tekniğini gösteren Mungan, akşamüzeri de sahilde aralarında ödül alan uçurtmalarının da olduğu Trakya Uçurtma Festivaline katıldı.
Trakya ve Trak Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Adnan Kutman burada yaptığı konuşmada “Festivalde çocukların mutluluğunu ve anne babaların heyecanını gördük” dedi.
İstanbul Maçka Sanat Galerisi sahibi, Yaratıcı Çocuklar Derneği Başkanı Didem Çapa da “Çocuklar bizim geleceğimiz. Derneğimizle 2003’ten bu yana sürekli çalışıyoruz. Hora Fenerini kiraladığımız günden bu yana çocuklarımız için sanatsal faaliyetler için değerlendiriyoruz. Hoşköy’de uçurtma şenliği düzenledik. Zahit Mungan’ı davet ettik. Aslında biz buraya bir vizyon davet ettik. Amacın belli ise, Mardin’den çıkıp dünya birincisi olabilirsin. Mardin’den buraya çocuklar için geldi. Hora Fenerinde kurduğumuz atölyede 45 çocuğumuzla uçurtma yaptı.” diye konuştu.
"Çocukların hayallerini gerçekleştirmesi için..."
Çocukken naylon poşete ip bağlayarak uçurtma yaptığını ifade eden Zahit Mungan ise yaptığı profesyonel uçurtmalarla 30’dan fazla ülkeyi gezdiğini anlattı. Ardındansa şöyle konuştu:
Dünya’nın en büyük uçurtma festivali Çin, Weifang’da düzenleniyordu. Hayalim oraya katılmaktı. Bunun için kırkyama tekniği ile 2 bin parçayı birleştirip üç boyutlu tavus kuşu uçurtmamı 5 ayda tamamladım. Yarışmaya tavus kuşu, Atatürk ve popuduk uçurtmalarımla katıldım. Tavus kuşu uçurtmamla birinci olarak altın madalya aldım. Estetik uçurtma dalında da bronz madalya ile ödüllendirildim. Uçurtmanın başkentinde ülkemiz adına altın madalya kazandığım için mutluyum. Çok büyük bir heyecan. Emeğimin karşılığını aldım
Mardin’de uçurtma atölyem var. Ben hayalimi gerçekleştirdim. Mardin’de kendi adımı taşıyan bir uçurtma festivali var. Bunun dışında dünyanın 30 ülkesinden fazla ülkedeki uçurtma festivallerine gidiyorum. Türkiye’de de birçok ile ilçeye davet üzerine gittim.
Tekirdağ Şarköy’e ilk kez geliyorum. Buraya Mezopoatamya’dan sevgiyi barışı ve rüzgarı getirdim. Çocukların hayallerini gerçekleştirmesi için uçurtma önemli bir geleneksel bir eğlence aracı. Ben bunu devam ettiriyorum. Çocuklarla bir arada olmak onlarla güzel anları paylaşmak güzel”
(HA)