Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), IPI Türkiye Ulusal Komitesi, EFJ üyesi Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) temsilcileri, yaptıkları ortak açıklamayla yaklaşık 77 gazetecinin "terör odaklı iddialarla" hapiste olmalarını kınadı.
Meslek örgütleri ayrıca bağımsız, eleştirel gazetecilik üzerindeki süregelen baskılar konusundaki derin endişelerini dile getirdi.
Temsilciler, açıklama öncesinde hapiste bulunan gazetecilerin duruşmalarını izledi, hapisteki gazetecileri ziyaret etti, avukatları ve aileleriyle görüştü.
Grup, OdaTV ve KCK basın davasından tutuklu olan toplam dört basın emekçisinin tahliyesini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
"Haklarındaki zayıf delillere rağmen diğer tutukluları serbest bırakılmadı. Diyarbakır'da mahkemenin gazeteci/yayıncı Bedri Adanır'ın tahliye talebini reddetmesi de hayal kırıklığını artırdı."
"Üçüncü yargı paketi basın özgürlüğünü güvence altına alacak yapısal reformları gerçekleştirmekten uzak kaldı."
IPI Direktörü Alison Bethel Mc Kenzie, "Basının ayağa kalkması, birbirine destek vermesi ve Türkiye halkının haber alma hakkı için mücadele etmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.
EFJ Başkanı Arne König de "Avrupa'da da basına yönelik artan kısıtlama eğilimlerini açıkça görüyoruz. Eğer Türkiye gazeteciler ve basın üzerindeki baskılarına son vermezse, bu durumun diğer ülkelerde, bölgede ve Avrupa'da olumsuz etkiler yaratmasından korkuyoruz" açıklamasını yaptı.
OdaTV, KCK basın davası ve Adanır'ın Diyarbakır'daki duruşmalarını izleyen temsilciler, gözlemlerini şöyle dile getirdi:
"Otosansür giderek yayılıyor, açıksözlü gazeteciler sadece teröre destek vermekle suçlanma tehlikesiyle değil, medya sahiplerinin farklı ekonomik çıkarlarına olumsuz etkileyecek haberler yapılması durumunda işlerini kaybetme tehlikesiyle de karşı karşıyalar."
"Bağımsız haberciliğin azlığı, savcıların gazetecilerle ilgili iddialarını kolayca yaymasına yol açıyor. Anaakım medya, çoğunlukla gazetecilerin kendini savunma argümanlarına karşı sessiz kalıyor. Gazeteciler arasında güvensizlik bir istisna değil kural haline geldi."
"Cezaevlerindeki gazeteci sayısında azalma olmasına karşın, olumlu gelişmeler ve gerçek basın özgürlüğü hala yok hükmünde."
IPI, EFJ, IPI'ın Türkiye Ulusal Komitesi, TGS ve GÖP taleplerini ve düşüncelerini de şöyle sıraladı:
* Türkiye'de basın özgürlüğünün giderek artan ölçüde kötüye gitmesi karşısında endişelerimizi yineliyoruz. Türkiye hala dünyadaki en çok tutuklu gazetecisi olan ülke konumunda.
* Tutuklu gazeteciler derhal serbest bırakılmalı.
* Gazetecileri kriminalize etmeye çalışan yargılamaları kınıyoruz.
* Türkiye'de yasa yapıcıların basın özgürlüğüne güçlü güvence verecek, uluslararası standartlarda reformlar yapması konusunda ısrarcıyız.
* Gazeteciler için adil yargılanma talep ediyoruz. (AS)