Uzmanların itirazlarına ve trafik sorununa çözüm getirmeyeceğini vurgulamalarına karşın hükümet İstanbul boğazına üçüncü karayolu köprüsünü yapmakta kararlı. Köprünün güzergahı da belli oldu; Tarabya-Beykoz arasında kurulacak köprü, kentin kuzeyindeki su havzaları ve ormanların içinden geçecek. Bu bölgelerde yapılaşmanın artması İstanbul'un yaşanamaz bir hale gelmesine yol açabilir.
Beyoğlu sokaklarında konuştuğumuz farklı kesimlerden insanların çoğunluğu köprüye karşı. Doğal kaynakların tehdit altında olduğunu düşünüyorlar. Köprünün transit trafiğe hizmet edeceği gerekçesine inanmıyorlar. Bu kararın tartışılmadan alınmasına tepkililer ve hükümetin "kendi yandaşlarına rant yaratmayı amaçladığı" yaygın kanı. Çözüm önerileri toplu taşımanın, deniz ulaşımının artması, Marmaray'ın beklenmesi.
Köprü projesini destekleyenlerse "ihtiyaç olduğunu" ve "yetkililerin en doğrusunu bileceğini" söylüyor.
Davut Kaygısız (53), kahvehane sahibi: Evim de işim de bu yakada. Ama arabam var, arada karşıya geçiyorum. Yine de üçüncü köprüye karşıyım. Bu köprü de yapılırsa orada çok insanın canı yanacak, hakkı yenecek. Belediye rüşvet almak için, haraç kesmek için yer arıyor. Köprü de bu yüzden yapılacak.
Nurdan Çobanoğlu (30), hemşire: İstanbul için üçüncü köprü gerekli bence. İlgili kişiler düşünüp taşınıp karar vermişler. Tarabya - Beykoz arasına yapılacaksa uygun olan yer orası olduğu içindir. Onu da planlamışlardır.
Zehra İpek (30), serbest meslek: İstanbul kalabalık ve ulaşım problemi var ama doğal alanları, tarihi eserleri baltalıyorlar. Marmaray projesinde de bir sürü tarihi esere zarar verdiler. Bu konuda hiçbir önlem almadılar. Bu köprü projesi belli ki önceden belirlenmişti. Tarabya- Beykoz civarı da yeşil alan. Önceden planlanıp belirli insanlara verilen o araziler köprüyle birlikte iyice değerlenecek.
Aslı Büyükbaş (18), öğrenci: Zaten köprüler var ama üçüncü köprü de, Marmaray da yapılsın. Bence yeni köprü faydalı olur ama doğayı bozmamalılar. Ben genelde karşıya geçmek için metrobüs kullanıyorum, trafiği çok rahatlattı.
Faruk Aktaş (35), tüp bayii: Birilerine rant sağlamak amacıyla yapılıyorsa bu köprü çok yanlış. Yarın orada gece kondular artarsa ne olacak? Ben karşıyım. Önce Marmaray yapılsın sonra ihtiyaç var mı bakılsın. Köprünün amacı transit yol mutlaka rahatlatır ama doğa da harap edilecek orada.
Mulla (39), medyum: Karşıya bir bağlantı daha olmalı ama köprü yerine alt geçit olsa daha iyi olur bence. Bu da SİT alanlarına, ormanlara, halka zarar vermeyecek şekilde yapılmalı. Yeşillik bir araziye yapılması yanlış, doğayı mahvedecek. Eğer yöneticileri halk seçiyorsa, halkın istediğini yapmalı o yönetim.
Yakup Mete (60), emekli: SİT alanı diye bir şeyi kimse umursamıyor bu ülkede, istediklerini yapıyorlar. Bizim halkımız da gidip oylarını onlara veriyor. Yeni köprü, sadece daha çok aracın trafiğe çıkmasını sağlayacak, başka hiçbir işe yaramaz. Zaten yasada olmayan nice şeyi yapıyor yöneticiler, bunu da zoraki olarak yapacaklar.
Ahmet Arslan (29), öğrenci: Türkiye'de ısrarla raylı-toplu taşımacılık yerine petrollü taşımacılık üstünde duruluyor. Her yeni köprü çözüm olacak deniyor ama olmadı bugüne kadar. Sanırım üçüncü köprü transit geçişler için planlandı ama ikinci köprü de bu amaçla yapılmıştı. Şimdi ne olduğu ortada. Bu köprü olursa yapılaşma gittikçe Sarıyer'in arka taraflarına kayacak. Hükümet halka sormadan nasıl böyle bir karar verebiliyor? Çünkü hak arama bilinci zayıf ve örgütlü bir güç yok. Bu konu daha çok 'marjinal' siyasi oluşumların gündeminde olduğu için köprüye karşı fazla muhalif ses çıkacağını düşünmüyorum.
Rana (49), tüccar: Sakın yapılmasın. Ben de karşıya geçiyorum ama köprü değil vapur kullanıyorum. Yeni bir köprü yapacaklarına vapur seferlerini arttırsınlar ve yeni güzergahlara sefer koysunlar. İstanbul'un yeşilliğini zaten mahvettik, son birkaç güzelliği de mahvetmeyelim. Belediye böyle bir karar alabiliyor çünkü vatandaş değil, ceplerini doldurmak önemli onlar için. Bize demokrasi adına 'susun' diyorlar.
Baki Korkmaz (18), öğrenci: Köprünün ormanların içinden geçeceği söyleniyor. Böyle bir şey olmasını tabi istemiyorum. Marmaray yapılıyordu, onun yerine neden köprü yapıyorlar bilmiyorum. Bu ülkede halk ve muhalefet dikkate alınmıyor. Bize çözüm hep karayollarıymış gibi sunuluyor. Ama demiryolları da var. Bence kendilerine ait inşaat şirketlerine iş çıksın diye yapılıyor bu köprü.
İbrahim Peker (55), taksici: Bence her hizmet iyidir. O yüzden olursa iyi olur. Ben işim gereği köprüyü kullandığım için bir tane daha yapsınlar diyorum. Trafiği mutlaka rahatlatır. İşin ayrıntısını çok da bilmiyorum açıkçası.
Çiğdem Şimşek (38), öğretmen: Üçüncü köprü zaten uzun zamandır plan aşamasındaydı. Çoktan karar verilmiş, hatta o civarda arsa satışları artmış. Bence tüp geçit çok daha mantıklı. Üçüncü köprüye karşı çıkma konusunda yeterli kamusal gücün kullanıldığını düşünmüyorum. (GK/ET/EÜ)