65 yaş, engelli ve vazife malulü ve yakınlarına ücretsiz seyahat kartı hakkı getiren 6495 sayılı kanunda yapılan değişiklik yedi aydır yönetmelik çıkmadığı için uygulanamıyor.
12 Temmuz 2013'te yapılan düzenlemeyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in açıklamasına göre, 10 milyon kişi bu haktan faydalanacak. Yeni düzenlemeyle Türkiye'nin her yerinde geçerli olacak kartlar bastıralacak. Yani vatandaşlar gittikleri tüm illerde bu kartı göstererek ücretsiz ulaşımdan faydalanacak.
"Aylardır bekliyoruz, bilen yok"
Düzenlemede ücretsiz seyahat kartı hakkı kazanan 65 yaşındaki Salih Felek, neredeyse haftada bir durumu sormak için gittiği kurumda "henüz yönetmelik çıkmadı" cevabıyla karşılaşıyor.
Emekli maaşı ile geçindiğini hatırlatan Felek, "Düzenlemeyle sevindik. Sonuçta dar gelirli bir emekli için ücretsiz seyahat edebilmek olması gereken bir haktı. Ancak düzenlemenin üzerinden yedi ay geçti. Hala kartımızı alıp, bu hakkımızı kullanamadık. Ne zaman alacağı o da belli değil. Görevlilier 'biz de bilmiyoruz' diyor" dedi.
"Marta çıkacağını umuyoruz"
bianet'e konuşan İETT görevlisi, düzenleme ile ilgili yönetmeliğin hazırlanmak üzere Aile ve Soysak Politikalar Bakanlığı'nda beklediğini belirterek 10 Mart'tan sonra hazır hale gelmesini umduklarını belirtti.
Düzenlemeye göre kimler bu haktan yararlanabilir:
Yaşlılara şehirlerarasında yüzde 50 indirimli
* 65 yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise %50 indirimli olarak yararlanırlar.
Yüzde 40 engelli rapor şart
Düzenlemede engelli ve vazife malulleri 65 yaş üstünden farklı olarak demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından da ücretsiz olarak yararlanıyorlar.
* Engelliler için sağlık kurulu raporuyla yüzde 40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri, ağır engellilerin kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere birlikte yolculuk ettikleri refakatçileri.
Malullerin 25 yaşını doldurmayan çocukları
* Vazife malulü sayılarak aylık bağlananların kendileri, eşleri, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış olan çocukları, anne ve babaları; yukarıda sayılan kanunlara göre harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam edenler ile vazife malulü sayılarak aylık bağlananlardan, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamaları nedeniyle ödenmekte olan aylıkları kesilenlerin kendileri ile eşleri, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları, anne ve babaları; yukarıda sayılan kanunlara göre harp veya vazife malulü sayılacak şekilde hayatını kaybedenlerin ya da aynı kapsamda aylık almaktayken hayatını kaybedenlerin eşleri, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış olan çocukları, anne ve babaları.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 verilerine göre Türkiye'de 65 yaş üstü 5,891 milyon kişi var. (Nüfusa oranı yüzde 7,7). Engellilerin ise nufusa oranının yüzde 12 olduğu tahmin ediliyor. (NV)