Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Merkez Kadın Sekreterliğince hazırlanan "Çocuk Bakımları Sorunları" araştırması, sendika genel başkanı Zübeyde Kılıç tarafından yapılan bir toplantıyla açıklandı.
Kılıç, 28 ilde 920 eğitim ve bilim çalışanı ebeveyne uyguladıkları anketin sonuçlarını şöyle sıraladı:
Eğitim ve bilim çalışanları kreş çağındaki çocuklarının bakımı için ücretsiz kreş olanağından yoksun.
Kreş ücretleri ise aile bütçesi için büyük bir külfet oluşturuyor.
Mevcut ücretli kreşler, ebeveynler tarafından çocuğun eğitimi, sağlığı ve güvenliği açısından yeterli görülmemekte ve kaygı uyandırıyor.
Eğitim Sen üyeleri ayrıca kreşin, toplu görüşmelerde öncelikli talep olarak yer almasını istiyorlar.
Kılıç, sendikanın bu konudaki görüş ve önerilerini de dile getirdi:
Kılıç, "MEB'in çeşitli semtlerde açtığı az sayıdaki anaokulları da 4-6 yaş çocuklarını kapsamakta ve bırakılan saatlere göre ücret alınmaktadır. Mevcut bakım koşulları maddi külfetinin yanı sıra çocukların sağlığı, eğitimi, güvenliği, sosyalleşmesi gibi açılardan kaygı uyandırmaktadır" dedi.
"Sorumlu kamu idarelerinin yatırım ödenekleri arttırılmalı"
Kreşlerin ücretsiz olmasının yanı sıra bakım hizmetinin de gerekli eğitime ve donanıma sahip uzman görevlilerce yapılmasının; kreşlerin ve bakım hizmeti veren diğer yerlerin de alt yapı sorunlarının çözülmesi gerektiğini söyleyen Kılıç ekledi:
"Sadece eğitim ve bilim emekçisi ebeveynler açısından değil, çalışan tüm ebeveynler açısından çocuk bakımının toplumsal bir sorumluluk olarak ele alınması ve bu doğrultuda çeşitli düzenlemeler yapılması gerekir."
Kılıç'ın bir diğer değindiği husus kamu hizmeti olarak kreşlerin sayısı arttırılmasını talep etmeleri oldu.
"İşyerinde çocuk bakım ünitelerinin açılması için belirli sayıda çalışan kadın koşulu kaldırılmalı; küçük çocuklu ebeveynlerin olduğu tüm işyerlerinde kreş açılmalı. İstihdamın arttırılmasına yönelik politikaların oluşturulmasında ve hayata geçirilmesinde toplumsal cinsiyet perspektifinin gözetilmesi gerekir. Okul öncesi eğitim, eğitim açısından olduğu kadar kadınların istihdamını kolaylaştırmak açısından değerlendirilmeli ve alt yapı hazırlıkları buna göre yapılmalı."
Kılıç'ın verdiği bilgiye göre Dokuzuncu Kalkınma Planında erken çocukluk dönemi eğitimine ilişkin somut hedeflere yer verilmiş olmakla birlikte 4-5 yaş grubu çocuklar hedef alınıyor ve daha çok çocuğu kapsamak için ikili öğretim öngörülüyor.
"Düzenleme bu haliyle tam gün çalışan ebeveynler için sorunu çözmeye yetmez. Öte yandan 0-3 yaş grubu çocukların bakımı sorunu da ortadan kalkmıyor. İkili eğitime son verilerek çocuk bakım yükümlülüğünün istihdam önünde engel olmaktan çıkarılması için 0-3 yaş grubu çocuklar için de bakım hizmetlerinin sunulması lazım."
Kılıç bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı, SHÇEK ve yerel yönetimlerin iş birliği yapması gerektiğine işaret ediyor.
"Sorumlu kamu idarelerinin yatırım ödenekleri arttırılmalı." (EZÖ)