Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Ağustos ayında yürürlüğe giren "Obama'nın Sağlık Reformu" olarak bilinen "Uygun Fiyatlı Sağlık Hizmetleri" yasasının sağladığı ücretsiz doğum kontrolünün kürtaj ve plansız hamilelik oranlarını önemli ölçüde azalttığına dair bir rapor yayınlandı. Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nce yapılan araştırma 4 Ekim'de Obsterrics&Gynecology dergisinde yayınlandı.
2007-2011 yıllarını kapsayan "Doğum kontrolü seçimi projesi" kapsamında St. Louis'de yaşayan 9.256 yoksul ve sigortasız kadına kendi istekleri doğrultusunda seçtikleri doğum kontrol yöntemleri ücretsiz olarak sağlandı, seçtikleri doğum kontrol yöntemiyle ilgili bilgiler verildi.
Projeye istenmeyen gebelik riski taşıyan ve yeni bir doğum kontrol yöntemine başlamak isteyen yaşları 14 ile 45 arasında değişen kadınlar katıldı.
Genç gebelik oranı da düştü
Yapılan araştırmada, ödeme zorluğu yaşamadıklarında kadınların yüzlerce dolar gerektiren en etkili doğum kontrol yöntemlerini kullandığı ve bu kadınların çok daha az oranda istenmeyen gebelikle karşılaştığı belirtildi: St. Louis'de kürtaj oranı binde 13.4 -17 aralığındayken, proje kapsamında kürtaj oranı binde 4.4-7.5 aralığında. ABD genelinde ise kürtaj oranı binde 20. Uygulamanın erken yaşta hamilelikler üzerindeki etkisi de çarpıcı: ülke genelinde binde 34.3'ü oluşturan erken yaşta hamilelikler, araştırma bölgesinde binde 6.3'e düştü.
Washington Üniversitesi'nden Dr. Jeff Peipert, proje hakkında bilgi verirken "Ücretsiz doğum kontrolü sağlamanın istenmeyen gebelik üzerinde etkileri bizim beklentimizden çok daha yüksek oldu. Doğum kontrolüne ulaşmayı arttırmak, en etkili yöntemler konusunda verilecek eğitimle birlikte istenmeyen gebelik ve kürtaj oranlarını önemli ölçüde düşüreceğini düşünüyoruz" dedi.
İstenmeye gebelik yoksulların sorunu
İstenmeyen gebelikler ABD'de önemli bir sorun. Ülkede her yıl altı milyondan fazla gebelik gerçekleşiyor ve bunların neredeyse yarısı istenmeyen gebelik. Bu gebeliklerin yarısı doğum kontrol yöntemlerinin kullanmaması nedeniyle gerçekleşirken, diğer yarısı ise bu yöntemlerin yanlış veya düzensiz kullanılması nedeniyle gerçekleşiyor. Bu gebeliklerin yüzde 43'ü kürtajla sonlanıyor. Araştırma aynı zamanda düşük gelirli kadınların istenmeyen gebelikle karşılaşma oranların yüksek gelirli olanlardan daha fazla olduğunu gösteriyor.
Peipert, uygulamaya katılan kadınların yüzde 34'ünün temel harcamalarda sıkıntı yaşadığını vurguladı ve düşük gelirli kadınlarla yüksek gelirli kadınların aile planlaması yöntemlerine ulaşmada farklılıklar gösterdiğini belirterek, bu farka uygun sıralı bir sistem olması gerektiğini belitti.
Muhafazakarlar ikna olmadı
Öte yandan projenin başarısı Amerika'daki doğum kontrolüne yönelik eleştirileri etkilemedi.
Muhafazakâr Aile Araştırma Konseyi'nden Jeanne Monahan doğum kontrol yöntemlerinin kullanılmasının daha riskli cinsel davranışları teşvik edebileceğini belirtti. Monahan, daha az etkili diğer doğum kontrol yöntemlerini de kapsamadığı için bu yasanın daha fazla plansız gebeliğe yol açabileceğini de vurguladı. (BK/HK/ÇT)
* Bu haberi CommonDreams, NewsWise ve The Salt Lake Tribune web sitelerinden derledik.