25 ülkeden 75 yönetmenin 94 filminin gösterileceği festivalde Milani'nin "Beşinci Tepki", "İstenmeyen Kadın", "Ah Masalı" ve "Yine Ne Yaptın?" filmlerinin gösterilmesi bekleniyor.
12 Mayıs'a kadar sürecek olan festivalin ana başlıkları şöyle:
Sinemamız "Her Biri Ayrı Renk , Usta Kadınlar, Her Şeye Rağmen Sinema: Tahmineh Milani Toplu Gösterimi, Bir Ülke: Portekiz / Fado, Fiesta, Futbol bir de Sinema, Kim bu Sarah Watt? Suyun Şekli, Olay Mahalli: Aile, Kısa Olmazsa Olmaz, En Gerçekler, En Hayaller ve Sergi: Muammer Yanmaz "40 Kadın Oyuncu"
Sinemamız
Beş filmin yer aldığı bu bölüm, Uçan Süpürge Onur Ödülü ve Bilge Olgaç Başarı Ödüllerini alan yönetmen, oyuncu ve senaristlerin filmlerinden oluşuyor. Bu filmlerden ikisi festivalin açılış gecesinde Uçan Süpürge Onur Ödülü'nü alacak olan Selma Güneri'nin başrollerini oynadığı "Son Kuşlar" ve "Bitmeyen Yol".
Bilge Olgaç Başarı Ödülü'nün bu yılki sahiplerinden biri olan Feride Çiçekoğlu'nun senaryosunu yazdığı üç film de bu bölümde gösteriliyor. Bu filmler, Yönetmenliğini Tunç Başaran'ın yaptığı "Uçurtmayı Vurmasınlar"; Tomris Giritlioğlu'nun yönettiği "Suyun Öte Yanı" ve Ömer Kavur'un "Melekler Evi".
Her Biri Ayrı Renk
Her yıl FIPRESCI tarafından festivalimiz için oluşturulan jürinin bir filmi ödüllendirdiği "Her Biri Ayrı Renk"te, dokuz ülkeden 15 yönetmenin son iki yılda yaptıkları filmler var. Genç yönetmenlerin yanı sıra deneyimli yönetmenlerin de filmleri festivalde FIPRESCI Ödülü için yarışacak.
Usta Kadınlar
Deepa Mehta:
Geçen yıl 8. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde Deepa Mehta'nın "Element Üçlemesi"nin iki filmi Toprak ve Ateş gösterilmişti.
Mehta'nın Hindistan'da çekmekte ısrar ettiği bu filmler bazı kesimlerden olumsuz tepkiler alır. "Ateş"in gösterildiği sinemalar yakılır. "Toprak"ın da seti saldırıya uğrar. Üçlemenin son filmi ise "Su".
Martha Meszoras:
Martha Meszoras, "Gömülmemiş Adam" filminde Macaristan'da 1956 yılındaki ayaklanmanın sembolü Imre Nagy'nin yaşam öyküsünü anlatıyor.
Claire Denis:
Claire Denis'in festivaldeki filmi modern dans koreografı Mathilde Monnier üzerine bir belgesel. "Mathilde'e Doğru" yönetmenin insan vücuduna olan ilgisinin doruğa çıktığı bir belgesel. Denis'i, "Her Gün Başka Bir Bela" ve "Çikolata" filmleriyle de tanıyoruz.
Margaretha von Trotta:
İlk kadın yönetmenlerden Margaretha von Trotta, filmlerinde ele aldığı dönemleri kadın bakış açısıyla anlatan bir 'usta'. Öteki Kadın, sürükleyici bir dram olmanın yanında, çok kişisel bir aşk, ihanet ve yalan öyküsü.
Bir Ülke: Portekiz: Fado, Fiesta, Futbol bir de Sinema
Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin değişmez bölümlerinden "Bir Ülke"de bu yıl Portekiz sineması var. Portekiz'in kadın yönetmenlerinden Teresa Villavarde'nin filmlerini programda yer alıyor.
11 filmlik "Bir Ülke: Portekiz" bölümü, 1980'lerden önce bir ya da iki öncü kadın yönetmenden söz edilirken, 80'lerin sonuna doğru kadınların varlığını iyiden iyiye hissettirdiği Portekiz sinemasıyla tanışmak için kaçırılmayacak bir fırsat.
Kim bu Sarah Watt?
Sinema yaşamına canlandırma filmler yaparak başlayan Sarah Watt uzun yıllar bu alanda çalıştı. Filmleri, ülkesinin sinema arşivlerinde yer aldı. Türkiye'de de sinemaseverlerin merakla beklediği Sarah Watt'ın "Look Both Ways" adlı filmi gösterilecek. Ayrıca, Watt'ın 4 kısa filmi de festival kapsamında.
Söyleşi: "Olay Mahalli: Aile"
Belgesellerin yer aldığı bir diğer bölüm ise "Olay Mahalli: Aile" başlığını taşıyor. Bu bölüm, aile içi ilişkileri ve ailede kadınlık durumlarını ele alan dört belgeselden oluşuyor.
Sergi: "40 Kadın Oyuncu"
Fotoğraf sanatçısı Muammer Yanmaz'ın "Türk Sinemasında Erkek Yönetmenler" ve "Kadın Yönetmenler"den sonraki son sergisi "Kadın Oyuncular" da festivalde yer alıyor.
Yanmaz'ın 40 kadın oyuncunun portrelerinden oluşan sergisi, ilk olarak Uluslararası 25. İstanbul Film Festivali'nde sergilendi.(AD/TK)