Uçan Süpürge Derneği, “boşanmaları araştırmak” üzere kurulan Meclis Komisyonu’na(*) katılmayacağını açıkladı.
Komisyonun geçtiğimiz haftaki toplantısında AKP’li erkek bir üyenin Eşitlik İzleme Kadın Grubu’ndan (EŞİTİZ) avukat Hülya Gülbahar’a “Konumunuzu bilerek konuşun”, “Gidin dışarıda konuşun”, “Ben sana haddini bildirmeye çalışıyorum” gibi ifadeler kullandığını hatırlatan Uçan Süpürge, komisyona katılmama sebebini şöyle özetledi:
“Eril siyaset yapma biçiminin ve şiddet/ayrımcılık dilinin egemen olmadığı bir TBMM hayal ediyor ve toplumsal cinsiyet bakış açısıyla şekillenmiş bir yurttaş-milletvekili diyaloğu istiyoruz. Şiddetsizliğin öncelik olduğu bir ortam bekliyoruz. Konu kadınlarken bile kadınlara karşı şiddet içeren çalışma ortamlarında paylaşacağımız bilgi ve deneyimlerin doğru adrese gitmeyeceğine inanıyor ve bu nedenle ilgili komisyona –davet edildiğimiz halde- gitmiyoruz. Uçan Süpürge olarak bu kararımızın aynı zamanda arkadaşımız Hülya Gülbahar’la dayanışma olarak da okunmasını isteriz.”
Dernek, komisyonda paylaşacağı bilgileri ise yaptığı basın açıklaması aracılığıyla kamuoyuyla paylaştı.
"Evlenme gibi boşanma da bir haktır"
Uçan Süpürge, “ailenin korunması” ile “boşanmaların engellenmesinin” farklı şeyler olduğunu vurguladı. Eğer ortada şiddet varsa, o evliliğin bitmesinin hem kadın hem erkek için gerekli olduğunu söyledi.
Açıklamada “Aile bir ‘küçük devlet’ olarak konumlandırılmamalı ve kadınlar için baskı ve şiddet ortamı oluşturmamalıdır. Bunun için de toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak gerekecektir” ifadelerine yer verildi.
Boşanmaları ‘aile’yi koruma motivasyonuyla engellemeye yönelik yaklaşımların boşanmanın bir statü kaybı, bir küçük düşürülme, bir yenilgi vb. olduğu önyargısını güçlendirdiği ve bu durumun kadınları olumsuz etkilediği belirtildi.
“Boşanma kararı toplumun değil, karı-kocanındır; üçüncü kişilerin yorumları, arabuluculukları ve değer yargılarıyla şekillenemez. Çiftler ancak kendi iradeleriyle boşanmama yönünde destek alabilirler” denildi.
Kadınlar boşanmak istediği için öldürülüyor
Uçan Süpürge, boşanmak istediği için kocaları tarafından öldürülen kadınlara ilişkin medyaya haberlerin bir kısmını da sıraladı.
bianet’in erkek şiddeti çetelesine göre, 2015’te en az 53 kadın kocasından boşanmak/sevgilisinden ayrılmak istediği için öldürülmüştü.
Alınması gereken önlemler
Uçan Süpürge alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:
* Basına yansıyan olaylarda da gördüğümüz gibi, eşinin boşanmak istemesini bir tehdit olarak algılayan erkekler kadınlara karşı suçları en çok ‘silah’la işliyor. Bireysel silahsızlanma koruyucu/önleyici bir tedbir olarak ilgili kurumların programlarına girmeli. Silah, her isteyenin her an ulaşabildiği bir araç olmaktan çıkarılmalı.
* Kadınlara yönelik şiddet davalarında mahkemeler, kadın ‘boşanmak istediği için’ öldürülmüş, yaralanmış ve/veya sakat bırakılmış ise, bu ‘sebebi’ ceza artırımına tabi tutmalı.
* Mahkemede hakimler ‘babacan’ davranarak çiftleri boşanma kararından vazgeçirmeye çalışırlar. Ancak, mahkeme heyetinin ve uzmanlarının kadınlara karşı suçlarla ilgili uzmanlaşması doğru karar vermeleri bakımından çok önemli. Kadınlar durduk yere şiddete uğradıklarını anlatmazlar ve boşanma kararı almak da o kadar kolay değildir. Bilirkişiler arasında şiddet konusunda uzman kadın örgütlerinin temsilcileri de bulunmalı, onlara da danışılmalı.
* Sosyal politikalar kurgulanırken kadınların eşleri üzerinden değil, yurttaş olmaları üzerinden erişebilecekleri destekleri yaratarak kadınların güçlenmesi sağlanmalı.
* Evlilikleri kötü giden şiddet gören kadınların boşanma kararlarını almalarının çok uzun sürmesine neden olan boşanmış kadın olarak yaşamanın zorluklarının önüne geçecek sosyal politikalar üretilmeli. (ÇT)
(*) Komisyonun tam adı: "Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu".