12. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 7-14 Mayıs tarihlerinde Ankaralı sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.
Bu sene temasını “80’ler” olarak belirleyen festival, dünyanın dört bir köşesinden kadın filmlerinin yanı sıra, sergi, söyleşi, panel gibi etkinliklerle de dolu bir program hazırladı.
Festivalde gösterilecek dört film erken ve zorla evlilikleri konu ediyor.
Bu filmlerden biri, Yemenli yönetmen Khadija Al-Salami’nin 11 yaşında evlendirilen bir kız çocuğun gerçek yaşamını anlattığı “Amina”. Yönetmen filminin gösterimi için festivalin konuğu olarak Ankara’ya gelecek ve bir söyleşi gerçekleştirecek.
Ortak hayatların filmi: Amina
Ülkesinin ilk kadın yönetmeni olan Al-Salami, bir gazete haberi sayesinde haberdar olduğu Amina’nın öyküsünü anlatıyor bu filmde.
11 yaşındayken zorla evlendirilen, kocasını öldürmek suçundan ölüm cezasıyla yargılanan Amina’nın yaşadıklarını aktaran yönetmen, bu filmiyle cezanın kaldırılmasını sağlamıştı.
Tıpkı Amina gibi kendisi de 11 yaşında evlendirilen Al-Salami, kadın dayanışmasının da simgelerinden biri haline geldi.
Cezasının infazı için 9 yıl bekletilen, iki kez hapisten kaçıp ikisinde de geri dönen, kadın adalet bakanının cezaevini ziyaretiyle yaşamı birden değişen Amina’nın gerçek öyküsünü anlattığı belgeseliyle birlikte festivale gelecek olan Salami, filminin gösteriminde seyircileriyle söyleşecek.
Yıkıcı geleneğe tanıklık
Müjde Arslan’ın bu sene İstanbul Film Festivali’nde de gösterilen “Ölüm Elbisesi: Kumalık” adlı belgesel ise, 16 yaşındayken amcasının oğluna kuma giden Emine halasının yaşadıklarından yola çıkarak, kız çocukların küçük yaşta alınıp satıldığı kumalık ‘geleneğini’ sorguluyor.
Erken evliliğin kısa filmleri
Festivalde gösterilecek erken ve zorla evlilikler konulu iki de kısa film var. Bunlar; Uçan Süpürge’nin geçen yıl yürüttüğü Çocuk Gelinler projesi kapsamında çekilen “Beni geri çağır hayat” ve “Nefes al Alma, nefes al” adlı sözsüz kısa filmler. (EZÖ)
Ayrıntılı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.