Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin National Endowment for Democracy (NED) Fonu Desteği ve Yasama Derneği (YASA-DER) işbirliğiyle yürüttüğü "Demokraside Kadın İzleri" projesi başladı.
Proje, yereldeki kadın örgütlerine taleplerini ve yasalar konusunda ihtiyaç duydukları düzenlemeleri parlamentoya nasıl iletebilecekleri konusunda katkı sağlamayı amaçlıyor.
Proje Koordinatörü Selda Somuncuoğlu, "Parlamenter demokrasilerde, sivil toplum kuruluşlarının yasa yapım süreçlerine katılımları çok önemli. Taleplerimizi iletirken parlamenterleri yerelde yaşanan sorunlardan haberdar etmek ve çözüm alternatiflerini birlikte geliştirmek mümkün" diyor.
"Parlamento çok maskülen bir yapı"
Ancak Somuncuoğlu, kadın örgütlerinin önünde çeşitli güçlükler olduğunu da hatırlatıyor:
"Parlamento çok maskülen bir yapı. İçeri girmek bile çoğu kadın örgütü için problem. Parlamentonun iç tüzüğü o kadar karışık ki sorunlarımızı gündeme nasıl getirebileceğimizi bilmiyoruz."
Somuncuoğlu, Demokraside Kadın İzleri Projesi'nin "kadın sivil toplum kuruluşları yasa yapım sürecine nasıl müdahil olabilir, parlamentoya nasıl ulaşır, sesini duyurur?" sorularından doğduğunu anlatıyor ve ekliyor:
"Türkiye'nin demokratikleşmesi sürecinde kadın örgütleri birçok başarı öyküsü yarattı. Kurdukları platformlar, yaptıkları eğitimler ve alan çalışmalarıyla sürece doğrudan katılmayı başardı. Bu konuda teknik eğitim alarak, olumlu örnekleri görüp deneyimlerden faydalanarak sürece daha etkin katılabileceğimizi düşünüyoruz."
13 ilden katılımcılarla dört ilde atölye çalışmaları
Proje kapsamında "STK'ların TBMM ile ilişkileri: Olanaklar, Yollar ve Fırsatlar", "Türkiye'de Kadın Hareketi, Kadın Hakları ve Yasal Düzenlemeler", "Yerel/Bölgesel Öncelikleri ve İhtiyaçları Belirlemek", "TBMM'ye Yönelik Çalışma Yöntemleri" başlıklı atölye çalışmaları gerçekleştirilecek.
Atölyelerde kadın örgütlerine yasa yapım sürecine katılma yolları konusunda bilgiler verilecek.
13 kentte uygulanacak proje kapsamında parlamenterler, kadın örgütleri ve yerel yöneticiler bir araya gelerek yereldeki kadın örgütlerinin ihtiyaçları doğrultusunda bir politik gündem oluşturacaklar. Her yöre, proje sonunda parlamentoda gerçekleştirilecek final toplantısında yasa tasarısı önerilerini sunacak.
Proje atölyeleri 9-10 Ekim'de Ankara'da, 16-17 Ekim'de Trabzon'da, 27-28 Ekim'de Adana'da, 4-5 Aralık'ta Aydın'da gerçekleştirilecek.
Ankara'daki atölye çalışmasına Eskişehir ve Kırıkkale'den, Trabzon'daki atölye çalışmasına Ordu ve Rize'den, Adana'daki atölye çalışmasına Gaziantep ve Hatay'dan, Aydın'daki atölye çalışmasına ise İzmir, Muğla ve Denizli'den de kadın örgütleri davet edilecek. (BB)
* Proje ve atölyelerle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın.