İGA, İstanbul Havalimanı’nın 42 ay gibi kısa bir sürede yapılış hikâyesini anlatan “Hayaldi Gerçek Oldu” isimli kitabını yayınladı.
TIKLAYIN - Uçaklar Rüzgar Nedeniyle 3. Havalimanına İnemedi
TIKLAYIN - 3. Havalimanı ile Kanser Hastalığı Arasındaki Bağlantılar
İstanbul Havalimanı’nın geçmişten günümüze tüm süreçlerinin hikâyesinin anlatıldığı kitapta, bu sürece yakından tanıklık etmiş ve yön vermiş kişilerin anlatımlarına da yer veriliyor.
TIKLAYIN - CİMER: 3. Havalimanı İnşaatında 52 Ölümlü İş Kazası Gerçekleşti
Araştırma ve metin sürecinin gazeteci-yazar Faruk Şüyün’un editörlüğünde kaleme alınan kitap için yoğun bir mesai harcandı.
3. havalimanı hakkında 13 Ağustos 2012'de Bakanlar Kurulu kararıyla bölge seçimi yapılarak projenin hayata geçirilmesi için ilk adım atıldı. Havalimanının ihalesini 3 Mayıs 2013'te İGA yatırımcılarının oluşturduğu Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG) 22 milyar 152 milyonluk euroluk bir teklif ile kazandı. Havalimanı işletme süresi şartlar dahilinde 25 yıl olarak sabitlendi. Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan havalimanının tüm bağlantıları ile beraber maliyeti ise yaklaşık 10,2 milyar Euro olarak açıklandı. TIKLAYIN - 3. Havalimanının Sekiz Yıllık Hikayesi 29 Ekim 2018'de açıldı Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasında yer alan havalimanı 29 Ekim 2018'de açıldı. Toplam alanı 7 bin 700 hektar olan arazinin yüzde 80'i kamuya aitti. Geriye kalan alan ise zaman içinde kamulaştırıldı. İş cinayetleri CHP Milletvekili Ali Şeker'in 3. Havalimanındaki iş cinayetleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) yaptığı bilgi edinme başvurusuNA 3 Aralık 2018'de Arnavutköy Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından verilen yanıta göre 2013 – 2018 yılları arasında 3. Havalimanı inşaatında toplam 52 ölümlü iş kazası yaşandı yani en az 52 işçi hayatını kaybetti. TIKLAYIN - CİMER: 3. Havalimanı İnşaatında 52 Ölümlü İş Kazası Gerçekleşti İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre ise, 3. Havalimanı inşaatında 57 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Proje Tüm aşamaları tamamlandığında 76,5 kilometrekarelik alada yıllık 150 milyon yolcu kapasiteye çıkarılabilen terminali ile birbirinden bağımsız altı pisti olacak şekilde hizmet vermesi planlanıyor. Toplam kamulaştırma alanının, 3 bin 500 hektarının havalimanı alanı; 1100 hektarının da içinde bir "havacılık tıp merkezi" ve büyük alışveriş tesislerinin bulunacağı bir "ticaret alanı" olacağı öngörülüyor. Havalimanının karayolu ulaşımının ise Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Köprü ile yapılacak entegrasyonla sağlanacağı ifade ediliyor. |
(EMK)
*Fotoğraflar: Anadolu Ajansı