İstanbul Havalimanı adı verilen 3. Havalimanında dün (17 Mayıs) hava koşulları nedeniyle iniş yapamayan birçok uçak uzun süre havada tur atmak zorunda kaldı ve bazı uçaklar Tekirdağ Çorlu Havalimanı’na yönlendirildi.
Airport haber, bazı uçakların şiddetli rüzgarın etkisinden dolayı havalimanını pas geçmek zorunda kaldığını, bazı uçakların yakın meydanlara yönlendirildiğini duyurdu.
3. Havalimanından kalkışların da bu süreçte kontrollü olarak gerçekleştirildiği belirtildi. Hava koşullarının düzelmesi ile inişler kısmen normale dönse de çok sayıda uçak Tekirdağ-Çorlu Havalimanı’na yönlendirildi.
AHL’ye yönlendirilen uçaklar oldu
Uçuş takibi sitesi Flightradar’a göre, İstanbul Havalimanı’nın açılması sonrası taşınan ve “millet bahçesi” yapılacağı açıklanan İstanbul Atatürk Havalimanı’na (AHL) yönlendirilen uçaklar da oldu.
AA: Kümülonimbus bulutları yoğunlaştı
Anadolu Ajansı İstanbul Havalimanı'ndaki bazı seferlerde öğleden sonra etkisini artıran sağanak ve rüzgar nedeniyle aksamalar yaşandığını belirttiği haberde, “kümülonimbus (Cb) bulutlarının havalimanı çevresinde yoğunlaştığını' belirtti.
TMMOB’dan açıklama
Yaşanan olaylar üzerine Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Twitter hesabından açıklama yaparak, “Biz bu tehlikeye dikkat çekmiştik ama onlar bilime değil müteahhitlere kulak verdiler” dedi.
TMMOB’un paylaşımında havalimanıyla ilgili 2014'te hazırlanan teknik rapordan ilgili bölüm de yer aldı.
Raporda, proje alanının doğrudan deniz üzerinden gelen rüzgarlara açık olduğu, bunun da tehlike yaratacağı bilgisi yer aldı.
Bugün yoğun rüzgar nedeniyle uzun süre İstanbul Havalimanı'na iniş yapılamamış, bazı uçaklar farklı havalimanlarına yönlendirilmiştir. 2014 tarihli Teknik Raporumuzda bölgedeki rüzgarların yaratacağı tehlikeye dikkat çekmiştik. Onlar bilime değil, müteahhitlere kulak verdiler... pic.twitter.com/54BCzYYvNX
— TMMOB (@TMMOB1954) 17 Mayıs 2019
Politeknik: Kuzey Ormanları yok edilerek yapıldı
Mühendis ve mimarlar ekibi olan Politeknik ise sosyal medya hesabından rüzgar nedeniyle birçok inişin etraftaki havalimanlarına yönlendirildiğine dair bir fotoğraf paylaştı.
Açıklamada “Bilim ve meslek insanlarının, yaşam savunucularının uyarılarına rağmen kuvvetli rüzgarların olduğu bölgeye milyarlarca TL harcanarak, Kuzey Ormanları yok edilerek yapıldı” denildi.
Bilim ve meslek insanlarının, yaşam savunucularının uyarılarına rağmen kuvvetli rüzgarların olduğu bölgeye milyarlarca TL harcanarak, Kuzey Ormanları yok edilerek yapıldı
— Politeknik (@PoliteknikBilgi) 18 Mayıs 2019
#3.Havalimanı.
Şimdi rüzgar nedeniyle birçok inişin etraftaki havalimanlarına yönlendirildiği ortaya çıktı! pic.twitter.com/vJDQuKyKZa
ÇED raporuna göre 107 gün rüzgarlı
Havalimanıyla ilgili hazırlanan Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna göre de, havalimanının inşa edildiği bölgede yılın 107 günü kuvvetli rüzgarlı, 65 günü ise yoğun bulutlu geçiyor.
3. havalimanı hakkında13 Ağustos 2012’de Bakanlar Kurulu kararıyla bölge seçimi yapılarak projenin hayata geçirilmesi için ilk adım atıldı. Havalimanının ihalesini 3 Mayıs 2013'te İGA yatırımcılarının oluşturduğu Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG) 22 milyar 152 milyonluk euroluk bir teklif ile kazandı. Havalimanı işletme süresi şartlar dahilinde 25 yıl olarak sabitlendi. Projenin temeli ise 7 Haziran 2014’te atıldı. Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan havalimanının tüm bağlantıları ile beraber maliyeti ise yaklaşık 10,2 milyar Euro olarak açıklandı. TIKLAYIN - 3. Havalimanının Sekiz Yıllık Hikayesi 29 Ekim 2018’de açıldıKaradeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasında yer alan havalimanı 29 Ekim 2018'de açıldı. Toplam alanı 7 bin 700 hektar olan arazinin yüzde 80’i kamuya aitti. Geriye kalan alan ise zaman içinde kamulaştırıldı. Kuzey Ormanları Savunması'nın (KOS) raporuna göre toplam alanın 6 bin 172 hektarı ormanlıktı. TIKLAYIN - 3. Havalimanının Künyesi İş cinayetleriCHP Milletvekili Ali Şeker’in 3. Havalimanındaki iş cinayetleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yaptığı bilgi edinme başvurusuNA 3 Aralık 2018’de Arnavutköy Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından verilen yanıta göre 2013 – 2018 yılları arasında 3. Havalimanı inşaatında toplam 52 ölümlü iş kazası yaşandı yani en az 52 işçi hayatını kaybetti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre ise, 3. Havalimanı inşaatında 57 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. ProjeTüm aşamaları tamamlandığında 76,5 kilometrekarelik alada yıllık 150 milyon yolcu kapasiteye çıkarılabilen terminali ile birbirinden bağımsız altı pisti olacak şekilde hizmet vermesi planlanıyor. Toplam kamulaştırma alanının, 3 bin 500 hektarının havalimanı alanı; 1100 hektarının da içinde bir “havacılık tıp merkezi” ve büyük alışveriş tesislerinin bulunacağı bir “ticaret alanı” olacağı öngörülüyor. Havalimanının karayolu ulaşımının ise Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Köprü ile yapılacak entegrasyonla sağlanacağı ifade ediliyor. |
(TP)