Haberin Kürtçesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezası verilen HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ile ilgili soru önergesi verdi.
TIKLAYIN - DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ NURSEL AYDOĞAN KİMDİR?
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verilen önergede hem yargılanma hem de hapishane koşulları soruldu.
“Anayasa’ya aykırı şekilde tutuklandılar”
Uca, “Anayasa'nın 83. maddesine göre milletvekillerinin yargılanamayacağı, sorgulanamayacağı ve gözaltına alınamayacağı yönündeki hükmüne rağmen” milletvekillerinin tutuklanmasına vurgu yaptı:
“AKP hükümetinin partimiz üzerinden yürüttüğü demokratik siyaseti işlevsizleştirme sürecinin bir parçası olarak Anayasa ve TBMM İç Tüzüğü’ne aykırı bir şekilde Milletvekili Dokunulmazlıklarının Kaldırılması ile ilgili değişiklik teklifi kanunlaştı.
“Anayasa'ya eklenen geçici bir madde gerekçe gösterilerek 4 Kasım 2016’da HDP eş genel başkanları, grup başkanvekili ve milletvekilleri gözaltına alındı, tutuklandı.
“Benzer şekilde, HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ile Siirt Milletvekili Besime Konca 13 Aralık 2016’da gözaltına alınarak, tutuklandı.”
103 yıla kadar hapsi isteniyor
Feleknas Uca, Nursel Aydoğan’a açılan davayla ilgili de şu bilgileri verdi:
“Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında açılan soruşturmada tutuklanan ve dava dosyası görevsizlik kararı verilerek Diyarbakır'a gönderilen Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan hakkında 2011 yılında Diyarbakır’da katıldığı basın açıklaması ve cenaze töreni gibi gerekçeler gösterilerek farklı davalar açıldı.
“Bu davalardan birinin karar duruşması 13 Ocak 2017’de Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Aydoğan’ın tutuklu olduğu Silivri Cezaevi'nden SEGBİS üzerinden katıldığı duruşmada 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasına hükmedildi.”
TIKLAYIN - HDP DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ AYDOĞAN’A HAPİS CEZASI
“Aydoğan’ın ceza aldığı dosya kapsamında kendisi ile birlikte yargılanan ancak daha sonra dosyaları ayrılan sanıklar, yargılandıkları davada beraat etti.
“Mahkemenin oy çokluğu ile verdiği kararda, heyetin üyesi kadın hâkim de şu itirazdan bulundu: ‘…mahkememiz tarafından esas yönünden incelenmeyip suç oluşturup oluşturmadığı değerlendirmeyen eylemler nedeniyle beraat kararı verilmesi gerekirken, TCK’nın 200/6 maddesi gereğinde cezalandırılması yönünden karar veren sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum.’”
“Ayrıca Aydoğan hakkında Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede 103 yıla kadar hapis isteniyor. Bu iddianamede, Aydoğan’ın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğine katılması yasadışı faaliyet olarak gösterildi, örgüt suçu kapsamına alındı.”
Kitap verilmesi neden yasaklandı?
Aydoğan’ın Anayasa değişikliği oturumlarına da katılamadığı ve oy hakkının elindne alındığını belirten Uca, Bakan Bozdağ’a şunları sordu:
* Aydoğan hakkındaki iddianameyi hazırlayan, dönemin özel yetkili savcısı Ahmet Karaca’nın "FETÖ" davasından tutuklu olması bilginiz dahilinde mi?
* Mahkeme heyeti üyesi kadın hakimin belirttiği gibi mahkeme tarafından esas yönünden incelenmeyip suç oluşturup oluşturmadığı değerlendirmeyen eylemler nedeniyle beraat kararı verilmesi gerekirken mahkeme heyetinin bunu değerlendirmemesinin sebebi nedir?
* Aydoğan ile birlikte yargılanan sanıklar beraat ettikleri halde, Aydoğan’ın aynı dosyadan 4 yıl 8 ay 7 gün ceza verilmesinin yasal gerekçesi nedir?
* Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin milletvekili olması ve sabit ikametgahının belli olması rağmen Aydoğan hakkında tutuklu yargılama kararı verilmesinin sebebi nedir?
* Aydoğan’ın tutuklu olduğu dosya Diyarbakır’da olmasına rağmen İstanbul’daki Silivri Cezaevine götürülmesinin gerekçesi nedir?
* Aydoğan’ın iki ayı aşkın süredir Silivri F Tipi Cezaevinde yalnız başına tutulmasının gerekçesi nedir?
* Aydoğan hala milletvekili olduğu ve yasama faaliyetlerine katılma hakkına sahip olduğu halde dışarıdan kitap verilmesi yasaklanmıştır. Bu yasağın yasal gerekçesi nedir? (AS)