"Bölücülük" ve "ayrımcılık" iddiasıyla 3 yerel kuruluşu bir ay süreyle susturan RTÜK, ulusal kuruluşlarından 6'sını 3984 Sayılı RTÜK Yasası'nın 4. maddesindeki yayın ilkelerine aykırılıktan, 1'i bölgesel diğer 6'sını da reklam yayınları nedeniyle uyardı. Bir ulusal TV'den de reklam yayınından savunma istendi.
Son olarak İstanbul Özgür Radyo'yu 30 gün susturan RTÜK ile ilgili Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Basından Sorumlu Devlet Bakanı Beşir Atalay'a gönderdiği mektupta, RTÜK'ü ifade özgürlüğünün önündeki en önemli engellerden biri olarak gösterilmişti.
Yerelleri karatmaya devam
Özgür Radyo'nun 18 Ağustos gecesi susturulmasından sonra RTÜK, ulusalların tersine yerel medyayı ağır şekilde sansürlemeyi sürdürüyor.
17 ve 25 Ağustos'ta yaptığı bu toplantıda RTÜK, Diyarbakır'dan Gün TV ve Can TV'ye, Hakkari'den de Hakkari FM radyosuna toplam 90 gün yayın durdurma cezası verdi.
Gün TV, "Devletin varlık ve bağımsızlığına, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı yayın" iddiasıyla (a bendi) cezalandırıldı. Cezaya gerekçe olarak, 20 Kasım 2003'te yayımlanan "Müzik Programı" ve 3-4-6 Aralık 2003'te yer verilen "Diyarbakır Yerel Yönetimleri Tartışıyor" adlı sempozyum programı gösterildi.
Can TV'ye ise, 7 Ocak 2004'te yayımlanan "Müzik Programı" ve "Haber Bülteni" nedeniyle cezalandırıldı. RTÜK, bu cezayı da "şiddet, terör, etnik ayrımcılığa sevk eden veya halkı kin ve düşmanlığa tahrik" (b bendi) gerekçesiyle verdi.
Aynı iddia ile Hakkari FM, 22 Mart 2004'te yayımladığı "Gündem" programı nedeniyle 30 gün süre ile cezalandırıldı.
"Şiddeti özendirdiği veya ırkçı nefret duygularını kışkırttığı" (v bendi), "Suç örgütlerinin korkutucu özelliklerini yansıttığı" (y bendi) ve "çocukların gelişimine zarar verdiği" (z bendi) gerekçeleriyle Star TV, 2 Ağustos'ta yayımladığı "Ana Haber Bülteni" nedeniyle uyarıldı.
Aynı gerekçelerle CNN Türk, 2-3 Ağustos'ta yer verdiği "Editör" programı; CNBC-e, 3 Ağustos'taki "Geri Sayım" adlı program, TV8 de, 2-3 Ağustos'ta yer verdiği "Ana Haber Bülteni" ve "Haber Bültenleri", MTV de aynı günkü "Ana Haber Bülteni" nedeniyle uyarı cezası aldılar.
"Türk aile yapısı" uyardı
CNN Türk, 9 Haziran'da "Manşet Özel" programı ile "suç örgütlerinin korkutucu özelliklerine yer verdiği", 19 Haziran'da ise "Söz Sözde" adlı programla "milli ve manevi değerlere ve Türk aile yapısına aykırı yayın" yaptığı gerekçesiyle iki kez uyarı cezası aldı.
8 Ağustos'ta yayımladığı "Paranın Yönü" programında "haksız amaç ve çıkara hizmet ettiği" (j bendi) iddiasıyla Sky Türk televizyonu da uyarıldı.
CNBC-e, Temmuz ve Ağustos'ta yayımladığı "Kampus" programında "haksız amaca hizmet ettiği ve "gizli reklam yaptığı" gerekçesiyle uyarıldı.
Ayrıca 3984 Sayılı Yasanın reklamlara ilişkin düzenlemeleri uyarınca Haber Türk televizyonun savunması istendi; TGRT, Olay TV, Star TV, Show TV, NTV, Kanal D (2 kez), STV, CNN Türk de uyarıldı.