Kürtçe yayın izni alan Şanlıurfa "Medya FM" ve Diyarbakır "Söz TV" de, dün bu dilde yayına başladılar.
Baydemir: Kürtçe'yi Türkiye'de dinlemek sevindirici
Kürtçe yayına başlanması dolayısıyla "Gün TV"yi ziyaret eden Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Tarihi bir gün, küçük de olsa önemli bir adım. Geçmişte Erivan Radyosu'ndan dinlediğimiz Kürtçe'yi Türkiye'de dinlemek sevindirici bir gelişme" dedi.
Yerel Kırmançi yayının ilkini Şanlıurfa Medya FM yaptı. Radyo, saat 18.00'de normal yayınına ara vererek, 15 dakika haber 15 dakika müzik ve ilahi, 30 dakika da geleneksel kültür tanıtımı yaptı. Haber programını, Kürtçe'yi ilgisizlikten kapatılan dil kursunda öğrenen Abdullah Yılmaz sundu. Ayrıca, Diyarbakır "Söz TV" de Kırmançi bir haber bülteni sundu.
Doğan: Çalışanlar olarak heyecanlıydık
Adil Kurt'un sunduğu 45 dakikalık Türkçe altyazılı Gün TV programında, haftalık "Azadiya Welat" gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tayyip Temel konuk oldu. Temel, Kürtçe gazete çıkarmanın zorluk ve sıkıntılarını anlattı.
Yayını, Diyarbakır Belediye Başkanı Baydemir, Demokratik Toplum Partisi (DTP) İl Başkanı Ahmet Cengiz, eski DEP milletvekili Selim Sadak ve çok sayıda gazeteci Gün TV stüdyosunda izlediler.
Program sonrası bianet'e değerlendirme yapan Yayın Yönetmeni Cemal Doğan, "Çalışanlar olarak hepimiz heyecanlıydık. İlk olması itibariyle yayına ilgi var ama zamanla günlük hayatın bir parça olacağı için normalleşir" dedi.
"Bu yönetmelikle sağlıklı yayıncılık olmaz"
27 Mart Pazartesi günü devam edecek Programda bir şair davetli olacak. Programlara Pazartesi ve Perşembe günleri haftada iki kez 45'er dakika olarak yer verilecek. Kırmançi olarak yayımlanacak sohbet programında, Diyarbakır ve bölgenin tarihi, kültürel ve sanatsal dokusu konuşulacak.
Yayına geçmeden önce yönetmeliğin içerdiği kısıtlamalara değinen Doğan, "Bu kısıtlamalar kaldırılmalı yoksa çok sağlıklı bir yayıncılık yapılamaz. Sembolik ama önemli bir adım" demişti.
Doğan, yönetmeliğin iptali için verdikleri mücadelenin Danıştay'da olumsuz sonuçlandığını ancak bu karara Ocak sonunda itiraz ettiklerini hatırlatmıştı.
Başlangıçta yaşanabilecek zorluklara değinen Doğan, 45 dakikalık bir program için iki gün uğraş vereceklerini belirterek, program ihtiyaçlarının karşılanması dışında Türkçe çeviri ve altyazı çalışmalarının da yetiştirilmesinin sıkıntıya yol açacağına bildirmişti.
Kısıtlamalı yönetmelik için iki yıl beklediler
Yerel radyo kuruluşları iki yıldan fazla bir süreyi, günde bir saat haftada beş saat, televizyon kuruluşlarıysa günde 45 dakika, haftada dört saat Anadilde yayın yapmak için beklemiş oldu.
Bu kuruluşlar, sadece 25 Ocak 2004 tarihli "Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmelik"ten sonra iki yıl beklediler.
Bu yönetmelikteki, "yayın yapılan bölgede kullanılan dillere dair profil çalışması" şartı, çocuklara yönelik yayın yapılamayacak olması, Anadilin öğretilmesine yönelik yayın yasağı, yayınların sadece haber, müzik ve geleneksel kültür programlarıyla sınırlandırılması gibi birçok koşul tepkilere yol açmıştı. (EÖ)