İstanbul Tabip Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, Kurban Bayramı’nın ardından İstanbul’da bazı kişilerde görülen şarbon hastalığıyla ilgili şube binasında açıklama yaptı.
Toplantıda ilk sözü alan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, yetkililerle görüşmeleri sonucunda altı kişide şarbon tespit edildiği bilgisini aldıklarını söyledi.
Şarbon hastalığının bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Saip, “Alt yapı gerektiren koruyucu hekimliğin önemini sadece başımıza bir şey geldiğinde anlayabiliyoruz. Önlem alınmazsa ciddi sorunlar yaşayacağız” dedi.
TIKLAYIN - On Soruda Şarbon Salgını
Şarbon hakkında bilinmesi gerekenlerin anlatıldığı açıklamaya İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, Yönetim Kurulu Üyesi Necati Bozkurt ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz katıldı.
Arslan: Başka hastalıklar da var
Şarbon hastalığının gündeme gelmesini ardından toplumda ciddi oranda kaygı olduğunu belirten Prof. Dr. Arslan, “Eğer bir kaygı oluşacaksa bu sadece şarbonla ilgili olmamalı” dedi.
Arslan, Türkiye’deki büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda tüberküloza (verem) da büyük oranda rastlandığını söyledi. Hastalıkların halk sağlığının yanı sıra hayvancılık ihracatını da olumsuz yönde etkileyeceğini vurguladı.
Arslan konuşmasının sonunda Avrupa Birliği (AB) Hastalıkları Bildirim Sistemi’nin şarbon hastalığının kaç hayvanda tespit edildiğine ilişkin beş yıllık verileri paylaştı. Bu bilgilere Türkiye’de erişemediklerini de ekledi.
Türkiye’de Avrupa’dakinin toplamından fazla
AB Hastalıkları Bildirim Sistemi’nin verilerine göre sırasıyla Türkiye ve diğer tüm Avrupa ülkelerindeki toplam şarbonlu hayvan tespitinin sayısı yıllara göre şöyle:
2014: 101 - 23
2015: 69 -18
2016: 26 – 45
2017: 98 - 9
2018 (Ağustos’a kadar): 42 -29
“Yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var”
Prof. Dr. Şimşek-Yavuz’un okuduğu ortak basın metninde yetkililere et ithalatından vazgeçilmesi yönünde çağrı yapıldı.
Gıda güvenliği konusunda önemli sorunlar olduğu ve bunun bir halk sağlığı sorunu olduğu ifade edildi:
“Daha fazla zaman kaybetmeden ve yeni gıda skandalları yaşanmadan tüm taraflar bir araya gelmeli, gıda güvenliğini tartışmasız sağlayan ve sağlık örgütünü de gıda konusunda yetkilendiren yeni bir düzenleme hazırlanarak uygulamaya konulmalı.”
Şarbon hangi antibiyotiklerle tedavi edilir?Şarbon tedavisinde ilk kullanılacak antibiyotik, ülkemizden izole edilmiş şarbon bakterilerinde etkinliği halen çok yüksek olan penisilinlerdir. Penisilin alerjisi olanlarda doksisiklin veya siprofloksasin kullanılabilir. Gastrointestinal ve akciğer şarbonunun tedavisinde antibiyotiklere ek olarak şarbon immünoglobulmi veya şarbon toksinlerine karşı hazırlanmış ticari monoklonal antikor preparatları da önerilmektedir. |
Ne olmuştu?
21 Ağustos’taki Kurban Bayramı sonrası, Brezilya'dan ithal edilen ve Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki özel çiftliğe yediemin olarak bırakılan 3959 büyükbaş hayvandan 146’sı şarbon hastalığından öldü.
1 Eylül Cumartesi gecesi ise hastalık bu kez İstanbul’da bazı kişilerde görüldü. Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne şarbon hastalığı şüphesiyle çok sayıda kişi başvurdu.
Hastanelere giden kişilerden altısında hastalığın tespiti yapıldı ve bu kişiler tedavi altına alındı.
Büyükçekmece Silivri Mahallesi'nden alınan hayvanlarda olduğu tespit edilen hastalığa önlem alınması amacıyla bölgedeki Balaban ve Sancaktepe mahalleleri karantina altına alındı. (TP)