Mersin Mezitli FM radyosu eski genel yayın yönetmeni Mikdat Algül aynı anda üç suç örgütüyle bağlantılı olmaktan aldığı 61 yıl hapis cezası nedeniyle Sincan F Tipi Cezaevi’nde. Algül cezaevinde beşinci yılını tamamlamak üzere.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İnsan Hakları Komisyonu’nun 6 Aralık 2013 tarihinde yayınladığı cezaevleri raporunda adı geçen Algül, “İç Örgüt” adlı bir örgüt, Ergenekon’un Mersin teşkilatı ve Türk İntikam Birliği Teşkilatı (TİBT) adlı üç örgüte de üye olmaktan mahkum edildiğini savunuyor. Gazeteci, heyete “Birçok örgütün CEO’su yapıldım. İç Örgütün lideriyim ama örgütün üyesi gözükmüyor” dedi.
Algül: Ben de paralel yargının kurbanıyım
Suç örgütünü yönetmek, zorla çek senet tahsilatı, kişiyi özgürlükten mahrum bırakmak gibi suçlamalarla hakkında toplam 61 yıl hapis cezası verilen Algül, Osmaniye T Tipi Cezaevi’ndeyken yetkililere gönderdiği ve “Ben de paralel yargının bir mağduru oldum” dediği dilekçesinden sonra Sincan F Tipi Cezaevi’ne nakledildi. Ancak yargılama süreçleriyle ilgiili şikayette ne gibi bir işlem yapıldığı bilinmiyor.
bianet’e mektup: Bizden örgüt kuruldu
bianet’in “Hapis Gazeteciler “Suç”larını Anlatıyor” dizisi kapsamında 30 Ocak 2012’de cezaevinden zorlu durumunu aktaran Algül, “Benim liderliğimde radyo sahibi, program yapımcıları haber kaynaklarım, meclis üyesi, gazetecilerden oluşturulan sözde bir örgüt kuruldu” diyerek Adana F Tipi Cezaevinden başlayan zorlu mahpusluğunu anlatıyordu.
Beş yılda dört cezaevi…
25 Haziran 2011 tarihinde kamuoyuna karanlık güçlerin ve devletin içine sızmış gladyonun mağduru olduğunu açıklayan Algül, 12 Eylül 2011’de de Osmaniye T Tipi Cezaevinden Adana Kürküler F Tipi Cezaevi’ne nakledildiğini duyuruyordu.
Belediye ve iş insanlarından zorla para tahsil etmek ve karalayıcı yayın yapmakla suçlanan Algül, adı dahi belirtilmeyen bir suç örgütüyle bağlantılı olmak suçlamasıyla 61 yıl hapse mahkum edildiğini iddia ediyordu. Algül, Adana, Osmaniye, Kürkçüler ve Sincan cezaevlerinde olmak üzere beş yılını tamamlamak üzere.
Alevi Bektaşi din görevlisiyle görüşmek isteyince…
Son olarak 16 Şubat’ta TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi ve CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’ya Sincan Cezaevi’nden mektup gönderen Algül, cezaevinde Alevi Bektaşi din görevlisiyle görüşme yapabilmek için yaptığı başvuruya aldığı yanıtı paylaşıyor.
Yanıt: Sünni olmayan bir din adamıyla görüşme talebiniz…
Gazeteciye TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu başkanı ve Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, 5 Şubat’ta, “Cezaevinde Sünni olmayan bir din adamıyla görüşme talebinizi incelenmiş olup, söz konusu husus değerlendirilmesi ve üzerinde çalışma yapılması amacıyla Adalet Bakanlığına bildirilmiştir (…)” şeklinde yanıt veriyordu.
CHP önergesine konu oldu
Konuyu soru önergesiyle Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e taşıyan CHP Milletvekili Ali Özgündüz, Türkiye'deki cezaevlerinde Alevi, Caferi, Şafii vb. mezheplere mensup tutuklu ve hükümlülerin isteğinin kaçının reddedildiğini ve yerine Hanefi imam verilmesinin kararlaştırıldığını sormuştu.
Özgündüz’ün bir sorusu da, "Kişi Caferi olmasına rağmen, talebinin aksine Hanefi inancının önderinin gönderilme nedenleri nelerdir?” olmuştu (EÖ).