Uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Uluslar arası Yazarlar Birliği (PEN) İngiltere Komitesi ve Article 19 örgütleri, ifade özgürlüğüne hizmet eden bir anlayışa destek vermesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ortak bir mektup gönderdi.
Erdoğan’a dün (23 Eylül) gönderilen ortak mektupta, BBC Türkçe Servisi muhabiri Selin Girit, The Economist gazetesinden Amberin Zaman ve son dönemde de New York Times (NYT) gazetesi muhabiri Ceylan Yeğinsu’nun yaşadıkları da sıralandı.
“Yeğinsu hedef alındı, tek de değil”
RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, Article 19 İcra direktörü Thomas Hughes ve İngiltere PEN direktörü Jo Glanville’in imzasını taşıyan mektupta, IŞİD’in Türkiye’de kendi tabanına eleman bulduğuna değinen başarılı bir araştırmacı gazetecilik ürünü haberinin yayımlanmasından sonra, Yeğinsu’nun sosyal medyada ve AKP’ye yakın medya organlarında can güvenliğini kötü etkileyecek şekilde hedef alındığını hatırlattı.
“Endişe verici bir trend gözlemliyoruz”
Mektupta, Erdoğan’ın da haberle ilgili “alçakça, adice ve edepsizlik” şeklinde tepki gösterdiği, bunun da yaşanan tek örnek olmadığına vurgu yapıldı.
“Ölüm tehditleri dahil, Türkiye’de gazetecilerin itibarlarının kamuya açık alanda çiğnendiği endişe verici bir trend gözlemliyoruz.”
Amberin Zaman, Selin Girit…
Mektupta, Erdoğan’ın gazeteci Amberin Zaman için “edepsiz kadın” sözlerine, geçe yıl da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in BBC Türkçe Servisi’nden Selin Girit’e “İngiliz ajanı” ifadeleriyle saldırmasına da atıf yapıldı; iki gazetecinin çok sayıda tehdit mesajı alırken çalıştıkları yayın organlarının da bu yıldırma girişimlerinden endişe duyduklarını açıkladıklarına yer verildi.
Üç örgüt, Türkiye’de gazetecilerin oldukça elverişsiz şartlarda çalıştıklarını gösteren buna benzer çok sayıda vaka bulunduğunun altını çizdi.
“Yetenekli toplumunuza öncülük edin”
Erdoğan’ın ilk kez devletin başı olarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bugün bir konuşma yapacağını duyuran örgütler, “Gazetecilerin demokrasilerde oynadıklarını anlamlı role ilişkin Türkiye ve uluslar arası yasalarda öngörülen korumalar” konusunda hatırlatmada bulundu.
Mektup, “Türkiye Cumhurbaşkanı olarak ifade özgürlüğünün gelişebileceği, Türkiye’nin yetenekli toplumunun bir parçası olan yazarların, gazetecilerin ve yayıncıların ifade özgürlüğü haklarını özgürce yerine getirebileceği bir kültüre öncülük etmek için etkinizi kullanmanızı rica ediyoruz” sözleriyle son buluyor. (EÖ/AS)