Save the Children ülkelerindeki savaş nedeniyle milyonlarca Suriyeli çocuğun ruh sağlığının giderek bozulduğunu bildirdi.
İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşunun “Invisible Wounds” (Gizli Yaralar) başlıklı son raporunda, hala savaşın dehşetini yaşayan Suriyeli çocukların büyük stres altında oldukları uyarısı yapıldı.
Bu çocuklara derhal yardım eli uzatılmaması halinde, Suriye'de bir neslin gördüğü zararın telafi edilemeyeceği vurgulandı.
Savaş dışında bir şey bilmeyen çocuklar
Save the Children, 2 milyon 300 bin Suriyeli çocuğun ülkelerini terk ettiklerine dikkat çekti.
Altı yaşından küçük en az üç milyon Suriyeli çocuğun da savaş dışında bir şey bilmediğini belirtti.
Suriyeli çocuklara psikolojik desteğe yönelik bazı programların çok iyi sonuç verdiğini ifade etti. Benzer programların Suriye çapında genişletilerek uygulanması gerektiğini kaydetti.
Stresin en önemli nedenini bombardımanlar
Raporda öne çıkan vurguların bazıları şöyle...
*Suriyeli çocukların neredeyse tamamı ve yetişkinlerin yüzde 84'ü, çocukların yaşadığı psikolojik stresin en önemli nedeninin bombardımanlar olduğunu söyledi.
* Çocukların üçte ikisi ya sevdiklerinden birini kaybetmiş ya evlerinin bombalanmasına tanık olmuş ya da savaşta yaralanmış.
Travma sonrası stres bozukluğu
*Görüşleri alınanların yüzde 71'i travma sonrası stres bozukluğu nedeniyle çocukların giderek yataklarını daha fazla ıslattıklarını ve istemsiz idrar kaçırdıklarını kaydetti.
*Yetişkinlerin yüzde 48'i çocukların konuşma yeteneklerini kaybettiklerini ya da savaşın başlamasının ardından konuşma güçlüğü çektiklerini belirtti.
“Düzenli olarak acı çekiyorlar”
*Save the Children'a konuşanların yaklaşık yarısı "çocukların düzenli olarak ya daima acı çektiklerini veya büyük üzüntü duyduklarını" vurguladı.
Çocuklar duygularını nasıl anlattı?Save The Children çalışanları odak gruplarındaki kızlara ve oğlanlara kendilerini korkutan, üzücü kılan şeyleri söylemelerini istedi. Genel olarak kendilerini öfkeli, mutlu veya şaşkın olarak tanımladı. "Ben hep öfkeliyim." Aboud, 12-14, Idlib "Okula gitmekten korkuyorum çünkü uçaklar bizi her an bombalayabilir." Rihab, 8-11, kırsal Aleppo "Hava saldırısını görmesem ya da işitmesem şaşırırdım, çünkü o kadar sık oluyor ki." Ala'a, 12-14, Doğu Ghouta "Eğitim alamayacağım ve iyi bir gelecek sahibi olamayacağım diye üzülüyorum." Haya, 15-17, kırsal Aleppo "Tatil ilan edildiğinde üzülüyorum. Ailem burada değil, çünkü onları kaybettim, yalnızım, herkes ölüyor." Zeinah, 15-17, kırsal Aleppo "Kızgınım, çünkü komşumun çocuğu hastanede çünkü patlamada yaralardı". Khaled, 12-14, İdlib |
Rapora dair
Suriye'de altı yıl önce başlayan iç savaşta 300 binden fazla kişi hayatını kaybetti.
Gizli Yaralar adlı rapor için Save The Children çalışanları Suriye'nin 14 şehrinin yedisinde çocuk, ergen ve yetişkinlerden oluşan 458 kişiyle yüzyüze görüştü. Bu kişilerin arasında 14 resmi kurum çalışanı vardı. Çalışma Aralık 2016 - Şubat 2017 tarihleri arasında yapıldı.
Bu kişiler arasında çeşitli yaşlardan çocuklar, anne-babalar, hastabakıcılar, sosyal hizmet görevlileri, yardım kuruluşu çalışanları ve öğretmenler vardı. (YY)
Raporun tamamının İngilizcesine buradan ulaşabilirsiniz.