Türkiye milli atletlerinden Elvan Abeylegesse, Gamze Bulut ve Songül Konak, doping yaptıkları için ceza aldı.
Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), bugün doping cezalı oyuncular listesini yayımladı.
Türkiye Atletizm Federasyonu’nun 2007 Dünya Şampiyonası'nda alınan numunelerinde yasaklı maddeye rastlandığı için 31 Mart 2016'da 2 yıl men cezası verdiği Elvan Abeylegesse, 29 Eylül 2015'ten itibaren 2 yıl ceza aldı. Ayrıca 25 Ağustos 2007'den 25 Ağustos 2009'a kadar katıldığı yarışmalardan da diskalifiye edildi ve dereceleri silindi.
2012 Londra Olimpiyatları'nda kadınlar 1500 metre yarışını 2. sırada bitiren Gamze Bulut'a, 30 Mayıs 2016'dan başlamak üzere 4 yıl men cezası verildi. Ayrıca 20 Temmuz 2011'den itibaren katıldığı etkinliklerden de diskalifiye edildiği ve derecelerinin silindiği bildirildi.
Songül Konak ise 19 Haziran 2016'dan itibaren 4 yıl ceza aldı ve 17 Mayıs 2015'den beri katıldığı yarışmalardan diskalifiye edildi ve dereceleri silindi.
IAAF’nin listesine göre, şu anda doping nedeniyle cezası bulunan diğer Türkiyeli atletler Süreyya Ayhan Kop, Bahar Doğan, Ümmü Kiraz, Semiha Mutlu Özdemir, Meliz Redif ve Binnaz Uslu.
Listede Türkiye’den sadece kadın sporcuların bulunmasının neden kaynaklandığını sorduğumuz Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Canan Koca Arıtan, “Özellikle Süreyya Ayhan sonrası kadın atletler uluslararası arenada daha öne çıktı. Bu da oyunun ‘kuralıyla’ oynamak demek, spor camiasındaki herkes bilir ki bu ‘kural’ da doping” derken, bu konuyu toplumsal cinsiyet açısından değerlendirmenin çok da doğru olmadığını söyledi. Doping cezalarının kararlaştırılmasının zaman aldığını da belirten Canan Koca Arıtan, bu listede sadece kadınların olmasının tesadüfi bir durum olabileceğini de belirtti. 2014'te IAAF'nin ceza verdiği 32 Türkiyeli atletten 17'si erkekti.
TIKLAYIN - "REKOR ENDEKSLİ SPOR ANLAYIŞI DOPİNGİ ARTTIRIYOR"
Tarihe geçen yarış: İlk 9 atletten 6’sı dopingli çıktı
2012 Londra Olimpiyatları'nda 1500 metre finalinde altın madalyayı Aslı Çakır Alptekin, gümüş madalyayı Gamze Bulut almıştı. Türkiye’nin tarihte ilk defa böyle bir başarıya imza attığı uzun süre gündemde kalmıştı.
Ancak Aslı Çakır Alptekin'in dopingli yarıştığı belirlendi. IAAF, Türkiye Atletizm Federasyonu’ndan ceza uygulamasına gitmesini istedi ancak Türkiye’deki federasyon Alptekin’e herhangi bir ceza vermedi. Bunun üzerine IAAF, Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) başvurdu ve Mart 2017’de Alptekin’in altın madalyası geri istenirken, sekiz sene boyunca atletizm müsabakalarından men edildi.
Bu olay nedeniyle altın madalyanın ikinciliği alan Gamze Bulut’a geçmesi tartışılırken, Bulut’un da dopingli olduğu belirlendi. IAAF’ın bugün yaptığı açıklamayla Bulut’un 2012 Londra Olimpiyatlarındaki ve 2012 Helsinki’de aldığı tüm dereceler iptal edildi ve dört sene atletizm müsabakalarından men edildi.
Yarışı 10. sırada tamamlayan Britanyalı Lisa Dobriskey, yarışın ardından yaptığı "Bunu söyleyeceğim için büyük ihtimalle sıkıntı yaşayacağım ama eşit şartlarda bir rekabetin içinde olmadığımı düşünüyorum" açıklaması özellikle Türkiye’de tepki çekmişti.
Ancak bir süre sonra, Alptekin’in yanısıra yarışta dördüncü olan Rusyalı Tatyana Tomashova, beşinci olan Etiyopyalı Abeba Aregawi, yedinci olan Belaruslu Natallia Kareiva ve dokuzuncu olan Rusyalı Kostetskaya’nın da dopingli olduğu belirlendi.
Yarışı önde tamamlayan ilk dokuz atletten altısının dopingli çıkması nedeniyle, Londra Olimpiyatları kadınlar 1500 metre finali spor tarihine geçti.
Altın madalyanın, yarışı üçüncü olarak bitiren Maryam Yusuf Jamal’e geçeceği tahmin ediliyor. (ÇT)