Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan akademisyenlere yönelik davalar Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.
Ümit Kartlı başkanlığındaki 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde (ACM) Boğaziçi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Yıldız Silier’in ikinci, Doğuş Üniversitesi’nden ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Aslı Vatansever’in birinci; 34. ACM’de bağımsız araştırmacı Dr. Nihat Kotluk, Kadir Has Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Eliya Büyükkaya, Arel Üniversitesi’nden Arş. Gör. Elif Demirkaya Ağar, Marmara Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Ayla Zırh Gürsoy ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden (YTÜ) Prof. Dr. Meryem Koray’ın ikinci; 35. ACM’de Marmara Üniversitesi’ndeki görevinden istifa ettikten sonra ihraç edilen Öğr. Gör. C.G. ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) Arş. Gör. Şükran Çavdar’ın üçüncü duruşmaları görüldü.
Duruşmaların tamamı ileri tarihlere ertelendi.
29. ACM
Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başkan: Ümit Kartlı; Üyeler: Erhan Akman, Özgür Erkan; Savcı: Ali Nazmi Dandin.
1. duruşma
Boğaziçi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Yıldız Silier duruşma salonunda hazır bulundu. Mahkeme başkanı, bir önceki celsede yargılamaya Türk Ceza Kanunu (TCK) 301. maddesi uyarınca devam edilebilmesi için Adalet Bakanlığı'na gönderilen soruşturma izni talebine yanıt gelmediğini açıkladı.
13. ACM’deki dosya Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle haklarında TMK 7/2'den açılan davada, savcının talebi üzerine Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinden yargılama yapılması için Adalet Bakanlığı'na yargılama izni için başvuruldu. Bakanlık ilgili izni verdi. Dört akademisyenin yargılaması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. TCK 301 Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır. Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz. |
Avukat İnayet Aksu söz alarak TCK 301 izni bekleyen diğer dosyalarla birleştirme talep etti.
Mahkeme heyeti, birleştirme talebini bu aşamada reddederek Adalet Bakanlığı'ndan gelecek cevabın bekleneceği gerekçesiyle duruşmaya 25 Aralık'ta devam edilmesine hükmetti.
2. duruşma
Doğuş Üniversitesi'nden ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Aslı Vatansever ve avukatı Meriç Eyüboğlu mazeretleri gerekçesiyle duruşmaya katılamadı. Heyet duruşmayı ileri tarihe erteledi.
34. ACM
34. ACM'de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Nihat Kotluk, Kadir Has Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Eliya Büyükkaya, Arel Üniversitesi'nden Arş. Gör. Elif Demirkaya Ağar, Marmara Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Ayla Zırh Gürsoy ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nden (YTÜ) Prof. Dr. Meryem Koray'ın ikinci duruşmaları vardı.
Ancak akademisyenlerin avukatı Meriç Eyüboğlu mazeretli olduğu için duruşmalar görülemedi. Gelecek celseler 7 Şubat'ta.
35. ACM
Marmara Üniversitesi'ndeki görevinden istifa ettikten sonra ihraç edilen Öğr. Gör. C.G. başka bir şehirde olduğu için duruşmaya katılamadı.
Bir sonraki celse 18 Ekim'de görülecek.
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Arş. Gör. Şükran Çavdar ise yurtdışında olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılamadı. Duruşmaya 18 Ekim'de devam edilecek.
Akademisyen yargılamaları hakkında10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 27 Eylül itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 280 oldu. 27 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor. TIKLAYIN - bianet Akademisyen Yargılamalarının 225 Gününü İzledi Birleştirme kararları 33. ACM'de 27, 25. ACM'de yedi, 29 ACM'de dört olmak üzere 38 akademisyenin dosyaları birleştirildi. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Barış Akademisyenleri’nin beyanlarının tam metinlerine buradan ulaşabilirsiniz. |
(TP)