Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), üç Kürt kadın siyasetçinin Paris'te öldürülmesinin ikinci yılında yayınladığı açıklamada, "faillerinin hala bulunmamış olması özünde faillerin bulunmak istenmemesiyle birebir ilgili bir durum" dedi.
Fransa’nın başkenti Paris’teki Kürdistan Enformasyon bürosunda 9 Ocak 2013’te PKK’nin kurucularından Sakine Cansız (Sara) KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez’in (Ronahî) öldürüldü.
Açıklamada Cansız, Doğan ve Şaylemez'in esasında Kürt kadın mücadelesinin birer sembolü olduğu ve gerçekleştirilen katliamın da esasında direnişçi Kürt kadın çizgisine dönük olduğu belirtildi.
"Kadın özgürlük mücadelesi bin yılların egemen erkek kültürüne karşı mücadele etmeyi Sakinelerden, Leylalardan ve Fidanlardan öğrenmiştir. Onların bıraktığı yerden Arinler, Kaderler devam ettirmiştir. Erkek egemen sistemin en somut hali olan vahşi DAİŞ çetelerine karşı geliştirilen mücadelede en önde kadınların yer alması erkek egemenlikli sisteme karşı en büyük cevap olmuştur.
"Katilleri ortaya çıkarmayan zihniyeti bir kez daha lanetliyor, bu katliamın failleri bulunana kadar davanın takipçisi olacağımızı belirtiyoruz."
Fransa'ya faks gitti
Mezopotamya Hukukçular Derneği de dün üç Kürt kadın için Fransa Adalet Bakanlığı’na iletilmek üzere Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği’ne faks gönderdi.
Konuyla ilgili Diyarbakır Adliyesi önünde de basın açıklaması yapan derneğin Eşbaşkanı Gülşen Özbek, olayı, sadece bir kişinin işlemediğini düşündüklerini ve dosyada bulunan deliller ışığında bu olayın Türkiye’deki karanlık güçlerle bağlantılı olduğunu kanısında olduklarını ve olayın bir an önce aydınlatılmasını istediklerini dile getirdi.
Tek tutuklu Ömer Güney
Halen cinayetin tek zanlısı olarak Paris yakınlarındaki Fresnes Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ömer Güney, tüm iddiaları reddediyor ve kendisine bir komplo düzenlendiğini öne sürüyor.
Geçtiğimiz Ocak ayında, cinayetin birinci yıldönümünde, kimliği belirsiz kişilerce Türkiye’de yayımlanan ses kaydı ve dört MİT mensubunun imzaladığı öne sürülen “görev emri”ni inceleyen Fransız yargısı, cinayetin MİT bağlantılı olarak işlendiği iddialarını araştırmaya başladı.
Eylül 2014'te Güney’in MİT bağlantılı olarak cinayeti işlediği iddialarını değerlendiren soruşturma hakimi Jeanne Duye, ilgili Fransız bakanlıklarına yazarak, Fransız gizli servisinin konuya ilişkin dosyaları devlet sırrı olmaktan çıkarılarak kendilerine gönderilmesini istedi.
Savcı değişti
ANF'de Zeynep Kuray'ın haberine göre cinayetin Türkiye ayağını soruşturan Savcı Sadık Bayındır’ın da Yargıtay’a atandığı ortaya çıktı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkan Yardımcısı Avukat Meral Danış Beştaş, davada bilinçli bir şekilde bir ilerleme sağlanmadığını belirterek savcının da Yargıtay’a atanmasıyla tam bir belirsizliğin ortaya çıktığını söyledi.
Üç Kürt kadını Paris'te de anılacak. (NV)