BirGün yöneticileri Barış İnce, Berkant Gültekin ve Can Uğur hakkında "Katil hırsız Erdoğan" manşetinden dolayı “Cumhurbaşkanı'na hakaret” suçlamasıyla açılan davada gazeteciler 11 ay 20'şer gün hapis cezasına çarptırıldı. Ceza ertelendi.
Çağlayan’daki İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde duruşma, izleyicilerin çokluğu nedeniyle büyük duruşma salonunda görüldü.
Özgürlük ve Dayanışma Partisi Eş Genel Başkanı Alper Taş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Fikri Sağlar, Zeynep Altıok Akatlı, İlhan Cihaner ile çok sayıda gazeteci ve okuyucu davayı izlemek için adliyedeydi.
"Manşet suç değil, siyasi eleştiri"
Duruşmada konuşan, yargılanan gazetecilerden BirGün Yazıişleri Müdürü Berkant Gültekin'e "Slogan manşet suç değil siyasi eleştiridir. İlk duruşmada da ifade ettik. Erdoğan hukuki olarak olmasa da siyasi olarak suçludur. Ülkedeki gençlerin ölümünden sorumludur Erdoğan" dedi.
Gültekin "Eğer olumsuz bir karar olursa da şunu söyleyeyim; Adaletin ayağı topaldır. Er geç gelecektir" şeklinde konuştu.
Can Uğur ise manşetlerinin arkasında olduklarını belirterek “Öldürülen gencecik çocukların, evlerden çıkan paralara karşı kamuoyunun sesi olmaya çalıştık” dedi.
Barış İnce de "Daha önce söylediklerimi tekrara gerek yok. 'Hırsız katil Erdoğan' sloganı nedeniyle insanlar tutuklanmıştı. Buna ilgi çekmek istedik" diyerek beraat talep etti.
Güvercin: Suç yok haber var
Gazetecilerin avukatı Tolgay Güvercin ise “Suç yok haber var” dediği savunmasında şunları ifade etti:
“TCK 299'u iki sene önce bilmiyorduk. Neden? Çünkü ifade özgürlüğü böylesine baskı altında değildi. Abdullah Gül ile başlayıp şimdiki cumhurbaşkanı ile devam eder şekilde madde baskı aracı oldu. Suçu cezayı tartışırız. Ama söz söylendiği için hapis tehdidi orantısızdır. TCK 299 niye çıktı?"
Cumhurbaşkanı’na hakaret başlıklı TCK 299’un eski 301. Madde gibi tehdit unsuru olduğunu belirten Güvercin "Kişiler kendi düşünceleri ile kamuoyu yaratabilir. Eleştiri iğreti edici olsa da kamuoyu yaratma hakkı önemli ve önceliklidir. Bu duruşmada bir ceza verilebilir. Hep söyledik; ifade özgürlüğü basın söz konusu ise sınırlandırılamaz" dedi.
Güvercin ”Suç ve ceza yönünde bakılacak ise söz söyleminde ceza isteme doğru değildir” diyerek beraat istedi.
Mahkeme heyeti, “Cumhurbaşkanı'na hakaret” gerekçesiyle birer yıl hapis cezası verdi, “suçun alenen işlenmesi” nedeniyle cezayı 1/6 oranında azaltıp sanıkların gazeteci kimliği nedeniyle cezada 1/6 indirim uygulayarak her birine 11 ay 20’şer gün hapis cezası verdi.
Ceza Yargıtay yolu açık olmak üzere ertelendi.
Kararın ardından basın açıklaması yapan gazetecilerden Gültekin karrala ilgili "Bizim için yüzağartıcı bir suçtur" dedi. Gültekin "Utanmıyoruz çekinmiyoruz. yargı tutuklanmış vaziyette. Bize verilen bu ceza sadece teferruattır" dedi.
Uğur da "Bu davada bize verilen karar şeref madalyasıdır" diye konuştu. (EA)