Kepek ekmek, dış kepeği ayrılmış, ancak embriyo ve iç kepeği ayrılmamış undan elde ediliyor.
Kan şekerini dengeliyor
Önce esmer ekmeği karbonhidrat gereksinmemiz açısından ele alalım. Kompleks karbonhidratlar dediğimiz sebze, meyve, baklagiller, tahıllar, esmer ekmek, esmer pirinç, kepekli makarna gibi besinler kan şekerimizi dengede tutarak bizi acıktırmaz. Böylece gün boyunca yediğimiz miktar azalır.
Vitamin kaynağı
Vitaminlere gelince... Tahıllar ve meyvelerin içerdiği vitaminler farklıdır. Bazı B vitaminlerini sadece ekmekten ve tahıllardan alabiliriz. Ekmek, B1, B6, Niasin gibi vücudumuz açısından son derece önemli vitaminleri sağlar. Kepek ekmeği ayrıca önemli bir B1 vitamini (thiamin) kaynağı olarak biliniyor. Bu nedenle çok kahve içenler ve düşük kalorili diyet yapanlar özellikle tüketmeli.
Yağ oranı düşük
Hem doyurucu hem de yağ oranı düşük olduğu için ekmekten vazgeçilmemeli. Günümüzde obeziteye (şişmanlığa) en fazla yol açan besinin yağ ve yağlı gıdalar olduğu biliniyor. Bu sebeple diyetimizde öncelikli olarak ekmeği değil, yağlı gıdaları daha az tüketmeliyiz.
Kimler?
Kepek ekmeğini diabet, kabızlık, spastik kolon hastalıkları yaşayanlar ve doğum kontrol hapı kullananlar özellikle tercih etmelidir.
Bağırsak hareketlerinin azalmasına karşı da esmer ekmek bire bir. Posa açısından zengin kuru baklagiller, bulgur, sebze ve meyve, kuru kayısı ve erik gibi yiyeceklerin yanı sıra esmer ekmek tüketmek de özellikle kabızlık çekenlere öneriliyor.
Rafine edilmemiş hububat, dolayısıyla kepekli esmer ekmek diş sağlığı açısından da önemli.
Ne kadar?
Kimlerin ne kadar ekmek tüketmesi gerektiği, yaş, cinsiyet, yaşam biçimi, meslek ve günlük aktivite düzeyine göre farklılık gösteriyor. Orta yaş grubunda, masa başında çalışan bir kadının günde üç dilim tüketmesi ideal.