Apaydın, Uyum Yasası ile getirilen düzenlemeleri eleştirdi:
"Hapis cezaları kaldırılmadı, 30 milyardan başlayıp 100 milyar liraya kadar ağır para cezasına dönüştürüldü. Bunları ülkemizde ödeyebilecek gazeteciler yoktur. Sonuç, gazetecilerin ağır para cezası ismi altında, daha uzun süreli hapisle cezalandırılması olacaktır."
Ağır para cezasına İtiraz dilekçesi verdi
Kara, avukatı Burhan Apaydın aracılığıyla İstanbul Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Apaydın, Datça Asliye Ceza Mahkemesi ve Muğla Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştırılması istemiyle verdiği dilekçe ile 2 Eylül'de verilen 30 milyar lira para cezasına itiraz etti.
3 ay hapisle cezalandırılmıştı
"Kaymakama gazete göndermediği" gerekçesiyle yargılanan ve 3 ay hapis ve 91 milyon lira para cezasına çarptırılan gazeteci Sinan Kara, hapse girmek üzereyken Uyum Yasası'na uygun bir şekilde yargılanmak için Datça Savcılığı'na başvurdu. Savcılık, Kara'nın cezasını 9 Ağustos 2002'de değiştirilen Basın Kanunu'nun 24. maddesi uyarınca 30 milyar lira paraya dönüştürdü.
Uyum Yasaları AB'ye engel
3 Eylül'de İstanbul'da bir açıklama yapan gazetecinin avukatı, eski Ankara milletvekili ve Anayasa komisyonu eski Başkanı Burhan Apaydın, gazeteci Kara'nın durumu ışığında Uyum Yasaları'nı eleştirdi. Apaydın, şu noktalara işaret etti:
* Olay Sinan Kara'yı aşmıştır. Avrupa Birliği'ne (AB) girişimizle ile ilgili önemli bir engel oluşmuştur.
* Demokratik rejimin en başta gelen kontrol mekanizması bugün Mecliste iktidar ve muhalefet partileri tarafından işletilmemektedir.
* Bu yüzden demokratik rejimden beklenen faydalar gittikçe azalmaktadır. Basın kontrol görevini bugün tek başına yapmaktadır.
Basın denetimde tek başına
* Bundan rahatsız olanlar vardır. Yazılı ve görsel basın baskı çemberine alınmak istenmektedir.
* Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Basın Yasaları'na getirilen hükümler, gazeteciye hapis cezasını kaldırır gibi görünse de gerçekte daha vahim bir durum getirdiğine işaret etti.
* Hapis cezaları yerine 30 milyardan başlayıp 100 milyar liraya kadar ağır para cezaları getirilmiştir. Bunları ülkemizde ödeyebilecek gazeteciler yoktur".
Ödemezse 3 yıl hapis
* Böyle olunca, 30 milyar lira karşılığı 3 yıl, 60 milyar lira karşılığı 6 yıl, 100 milyar lira karşılığı 9 yıl hapis yatacaktır. Hapis cezaları kaldırılmamış, bilakis ağır para cezası ismi altında daha uzun süreli hapis cezaları getirilmiştir.
* AB Uyum Yasaları buysa elbette ki AB Türkiye'deki uygulamalara elbette ki kayıtsız kalamaz.
* Basın hürriyeti olmayan yerde hiçbir hürriyet yoktur. AB bu kuralı benimsemiştir. Türkiye bu kuralı bilmedikçe ve benimsemedikçe AB kapıları Türkiye'ye zor açılır. (EÖ/BB/NK)