Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Barış İçin Akademisyenlerin "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin duruşmaları Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde devam etti.
Bugün 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde (ACM) Yrd. Doç. Dr. Umut Azak, İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Erdem Üngür ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Aslı Odman’ın beşinci, FMV Işık Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi E.D.’nin ise dokuzuncu duruşmaları görüldü.
Odman iddianameye karşı savunma yaparken, Azak, Üngür ve E.D.'nin suçları sabit görülerek TMK 7/2'de düzenlenen terör örgütü propagandası yapmak suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Üç akademisyen HAGB’yi kabul ettiği için cezalar ertelendi.
Terörle Mücadele Kanunu 7/2Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur. |
1. duruşma
Günün ilk duruşmasında Yrd. Doç. Dr. Umut Azak hakim karşısına çıktı. Savcı esas hakkındaki mütalaayı tekrar etti. Akademisyen Azak ise dava önce savunma yaptığını belirterek savunmasını tekrarladığını söyledi.
Azak buna ek olarak “Sadece barış talep ettim. Hükümetin politikalarını eleştirmek herkes gibi benim de hakkım. Suçlu olduğuma inanmıyorum.” İfadelerini kullanarak HAGB’yi kabul ettiğini beyan etti.
Azak’ın ardından avukatı Meriç Eyüboğlu söz aldı. Eyüboğlu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ‘Barış bildirisi imzacısı’ 10 akademisyenin bireysel başvurularını 3 Temmuz’da görüşeceğini belirterek duruşmanın bu tarihten sonrasında görülmesini talep etti.
“29 Mayıs’ta Adalet Bakanlığı savunma yapmadığı için AYM bir değerlendirmede bulunamamıştı. Adalet Bakanlığı aradan geçen sürede savunmasını tamamladı. Şimdi AYM bir değerlendirmede bulanacak ve söz konusu değerlendirme bu mahkemedeki ve diğer mahkemelerdeki duruşmaları etkileyecek. Uzun bir süre değil. Duruşma tarihi olarak AYM karının hemen ardından karar verebilirsiniz.”
Eyüboğlu bu savunmanın ardından AYM kararlarının bağlayıcılığından bahsetti. Savcı ise dosyanın geldiği aşamaya değinerek Eyüboğlu’nun talebinin reddedilmesini istedi.
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme Eyüboğlu’nun bu talebini reddederek duruşmaya devam etti. Bunun üzerine Eyüboğlu esasa ilişkin savunmasını yaptı ve mahkeme heyetine hükmün bir ceza olduğu pratiğini bilerek yargılama yaptıklarını ifade etti. Eyüboğlu müvekkilinin beraatını talep etti.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti Azak’a 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Kararda HAGB uygulandı.
2. duruşma
Günün ikinci duruşmasında Öğretim Görevlisi E.D. hakim karşısına çıktı. Savunmasında değişen bir şeyin olmadığını söyleyen E.D. önceki duruşmada yaptığı savunmayı yenilediğini belirterek beraatını talep etti.
E.D'nin ardından söz alan Meriç Eyüboğlu ise Umut Azak’ın duruşmasında yaptığı savunmayı tekrar ettiğini ve o dosyadan D.’nin dosyasına savunmasının aktarılabileceğini söyledi.
Son sözü sorulan E.D. “Umarım gelecekte daha özgür bir dünyada yaşarız” dedi
Kararını açıklayan mahkeme E.D’ye 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Kararda HAGB uygulandı.
3. duruşma
Günün üçüncü duruşmasında Erdem Üngür’ün dosyası görüldü. Üngür, yurtdışındaki görevi nedeniyle duruşmaya katılamadı. Avukatı Meriç Eyüboğlu günün diğer duruşmalarında yaptığı savunmasını tekrar etti ve müvekkilinin kendisine HAGB’yi kabul ettiğini belirten yazılı talimat verdiğini söyledi.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti Üngür’ü 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Kararda HAGB uygulandı.
4. duruşma
Günün dördüncü ve son duruşmasında Aslı Odman hakim karşısına çıktı. Odman iddianameye karşı savunmasını yaptı.
TIKLAYIN – Aslı Odman’ın Beyanı
Odman’ın savunmasının ardından hakim HAGB’yi kabul edip etmediğini sordu. Odman “Buna daha sonra karar vermek istiyorum” dedi.
Odman’ın ardından söz alan avukatı Meriç Eyüboğlu tevsii tahkikat talebinde bulundu. Savcı ise Eyüboğlu’nun bu talebinin dosyanın geldiği konum nedeniyle reddine karar verilmesi talebinde bulundu.
Eyüboğlu’nun bu talebi oybirliği ile reddedildi. Daha sonra esas hakkında mütalaasını veren savcı Odman’ın “Terör örgütü propagandası” yaptığını iddia ederek cezalandırılmasını istedi.
Savcının mütalaasına karşı çıkan Odman “Ben iddianameye karşı savunma yaptıktan hemen sonra savcının mütalaa vermesi savunmamı anladığını anlamına mı geliyor?” diye sormak istedi. Hakim ise Savcıya soru sorulamayacağını beyan etti. Odman’ın soru değil beyanda bulunmak istiyorum demesiyle hakim sinirlenerek “Evet geliyor. Demek ki geliyor” dedi ve duruşmayı 12 Kasım saat 12.10’a bıraktı.
Akademisyen yargılamaları hakkında10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 1 Temmuz 2019 itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 636 oldu. 145 akademisyen 1’er yıl 3’er ay; 18 akademisyen 1'er yıl 10'ar ay 15'er gün; 8 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay; 2 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay 22'şer gün; 17 akademisyen 2 yıl 3 ay; 7 akademisyen 2 yıl 6 ay; 5 akademisyene 2 yıl 1 ay; 1 akademisyen 3 yıl olmak üzere davası sonuçlanan toplam 203 akademisyenin tamamı hapis cezasına mahkum oldu. 36 kişinin cezası ertelenmedi203 kişi içerisinden 29 kişinin hapis cezası 2 yılın üstünde kaldığı için (CMK md. 286), 7 kişi ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediği için toplamda 36 kişinin mahkumiyet kararı ertelenmedi. İtiraz yoluyla İstinaf Mahkemesi’ne giden mahkumiyet kararlarından cezası onanan Prof. Dr. Füsun Üstel 8 Mayıs'ta cezaevine girdi. Cezası ertelenmeyen akademisyenlerin isimleri şöyle: Ayşe Erzan, Özdemir Aktan, Nesrin Sungur Çakmak, Füsun Üstel, Büşra Ersanlı, Lütfiye Bozdağ, Şebnem Korur Fincancı, Özgür Müftüoğlu, Yonca Demir, Gençay Gürsoy, M.A., Alper Akyüz, Ahmet Bekmen, Nihan Aksakallı, Hülya Kirmanoğlu, İsmet Akça, Haydar Durak, İlkay Özkuralpli, Öznur Yaşar Diner, Remzi Orkun Güner, Esra Kaliber, Eda Aslı Şeran, Aysuda Kölemen, İlkay Yılmaz, Zeynep Tül Süalp, L.N., S.A., Gevher Gökçe, Çare Olgun Çalışkan, Nevin Zeynep Yelçe, Ali Kerem Saysel, Koray Çalışkan, S.I. Süreyya Topaloğlu, Ayşe Gül Altınay, Noemi Levy Aksu. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava TMK 7/2'den sürüyor. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Barış Akademisyenleri’nin beyanlarının tam metinlerine buradan ulaşabilirsiniz. |
(HA)