Son katılım 5 Şubat
Yaş ve cinsiyet kısıtlaması olmayan mektup yarışmasında, katılım için en önemli ölçüt, yazım dilinin toplumsal cinsiyet duyarlı olması, kadına yönelik şiddeti olağan bulan, kabul eden ve kabullenen toplumsal bakış açısının değişmesine yönelik bir yaklaşımla yazılması.
"Güldünya'ya Sesleniş" başlıklı mektup yarışmasına son katılım tarihi 5 Şubat 2006.
Aylin Aslım, Emine Yaman, Halime Güner, İlkay Bahçetepe, Leyla İpekçi, Leyla Pervizat, Nebahat Akkoç, Şevket Akdemir, Yeşim Denizel ve Yıldırım Türker'in seçici kurulda yer aldığı yarışmanın sonuçları 8 Mart 2006'da açıklanacak.
Güldünya Tören kimdir?
Teyzesinin damadının tecavüzüne uğrayarak hamile kalan ve kardeşleri tarafından, ailenin "namusunu" temizlemek için Şubat 2004'te öldürülen Güldünya Tören, yaşadığı trajediyle Türkiye'de namus cinayetlerinin görünür hale gelmesinde büyük rol oynadı.
UAÖ de, kadınlara yönelik aile içi şiddetin en korkuncu sayılan ve soğukkanlılıkla işlenen bu namus cinayetiyle simgeleşen Güldünya Tören'e atfen, namus cinayetlerine karşı söyleyecek sözü olan herkesi, mektup yazmaya davet etti.
Arka plan bilgisi
Uluslararası Af Örgütü(UAÖ), Mart 2004'te kadınların evde, toplumda ve devlet elinde yaşadığı şiddete karşı dünya çapında bir kampanya başlattı.
"Güldünya'ya Sesleniş" mektup yarışmasının amacı, kadına yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğunun altını çizmek, toplumun her kesiminden kadının bu ihlale maruz kaldığını göstererek fiziksel, zihinsel ve ekonomik şiddeti sona erdirmek, olarak açıklandı.
UAÖ, kültürel, dini ya da sosyal mazeretlerle olağan görülen kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesi için devletten sivil toplum örgütlerine, kadın erkek herkesin birlikte mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.
UAÖ, "Kadına yönelik şiddet gücünü ayrımcılıktan almaktadır" derken, devlet dışı aktörlerin yönelttiği şiddetin, önlenmesi ve cezalandırılması için, devletin sorumlu olduğunun aldı çizildi.(AD)