Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi, 17 Ekim Yoksulluğun Yok Edilmesi İçin Uluslararası Gün nedeniyle bugün İstanbul'da, Galatasaray meydanındaydı.
"İnsanların daha iyi koşullarda yaşayabilmelerini sağlayacak güce sahip olan hükümetler ve şirketler seçimleri sebebiyle yoksulluğun temel sorumluları" diyen UAÖ aktivistleri, beslenme, sağlık hizmetlerine ve temiz suya erişim gibi ekonomik ve kültürel hakların acilen herkes için ulaşılabilir olmasını istedi.
"Dünyanın en zengin 500 insanının toplam geliri en yoksul 416 milyon insanın gelirine eşit. Her gece 900 milyondan fazla insan geceleri yatağına aç giriyor.
"Milyonlarca temel haklarından yoksun insanın sağlık, eğitim, barınma gibi haklarından yoksun olması kaderleri değil. Kaynakların eşitsiz dağılımı sonucu ortaya çıkan açlık, yetersiz beslenme, sağlık hizmetlerine erişememek gibi sebeplerle ölen insanlar için geliştirilebilecek politikalar karlı olmadıkları için gözardı ediliyor. Dakikada bir kadın çocuğunu dünyaya getirirken ölüyor. 2.5 milyar insanın sağlık hizmetlerine ulaşma şansı yok."
UAÖ'den küresel kampanya: "Saygınlık Talebi"
Örgüt dünya çapında, yoksulluğun sürmesine neden olan insan hakları ihlallerine karşı "Saygınlık Talebi" başlığıyla yeni bir kampanya başlattı. Örgüt, dünya liderlerinin tartışmalarını ekonomi yerine insanları yoksullaştıran insan hakları sorunlarına yöneltmelerini istiyor.
UAÖ Genel Sekreteri Irene Khan, Yoksulluk dünyadaki en kötü insan hakları krizidir" diyor.
Bu konuda "İşitilmeyen Gerçek" başlıklı bir kitap yazan ve yoksulluğun birçok alandaki insan hakları ihlaliyle bağını kuran Khan şöyle açıklıyor:
"Yoksullukla mücadele stratejileri, yoksulları güçlendirmeli ki haklarını elde edebilsinler, kaderlerini kontrol edebilsinler ve karar vericileri sorumlu tutabilsinler.
"Yoksulluğun yok edilmesi, sağlık, eğitim ve barınma gibi, ekonomik, kültürel ve sosyal haklar bakışını gerektirir. Yoksulluğun üstesinden gelmek istiyorsak, parçalı veya sıralı bir yaklaşımımız olamaz. Katılım hakkı talebi, en az kaynakların temel gereksinimleri karşılayacak şekilde yönlendirilmesi kadar önemlidir. İnsanları şiddetten korumak en az ayrımcılığa son verilmesi kadar vazgeçilmezdir. Anne ölümlerinin azaltılması daha iyi sağlık hizmeti kadar kadınların durumunun iyileştirilmesini de gerektirir."
Yoksulların sesini duyurmak
UAÖ'nün altı yıl sürdürmeyi planladığı kampanyanın en önemli ayaklarından biri de yoksulların katılımdan uzak tutulmaları, dışlanmaları ve seslerinin üzerinin örtülmesine karşı çalışmak.
UAÖ Türkiye Şubesi, bugünkü açıklamasında şunları söylüyordu:
"Yoksulluk içinde yaşayan insanların sesinin duyulmaz olması ve karar verme mekanizmalarına erişimlerinin neredeyse imkansız olması sebebiyle bu insanların hayatını iyileştirmek adına çabalar ise sorunun temellerini görünmez kılıyor."
Kampanya kapsamında açılan demanddignity.org sitesinde, basit mesajlar üzerinden hakkı ihlal edilenlerin ve hak savunucularının buluşması da planlanıyor. Aynı zamanda yoksulların anlattıklarını karar verici durumdaki kişilere iletmek de bu eylemin bir parçası. (TK)