Örgüt, Türkiye'deki yetkilileri, aynı suça birden fazla defa ceza verilmesi uygulamasına bir an önce son vermeye çağırdı; Türkiye'nin vicdani ret hakkını acil olarak tanıması, ayrımcı ve cezalandırıcı niteliğe sahip olmayan sivil hizmet alternatifini kabul etmesi gerektiğini belirtti.
UAÖ, Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'ndeki "Hiç kimse, bir ülkenin yasalarına ve ceza usulüne göre daha önce kesin olarak mahkum olmuş ya da beraat etmişse, aynı fiil için yeniden yargılanamaz ve cezalandırılamaz" hükmünü anımsattı.
Örgüt, vicdani retçi Osman Murat Ülke'yle ilgili, Birleşmiş Milletler Keyfi Gözaltılar Çalışma Grubu'nun "ilk gözaltı sonrasında tekrarlanan eylemler aynı şartlarda tek ve aynı eylemdir; dolayısıyla suçlama yeni değil, aynıdır" açıklamasına da dikkat çekti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de, Ülke'yle ilgili kararında, "vicdani ret nedeniyle maruz kaldığı cezaların ve ceza tehdidinin Osman Murat Ülke'nin yaşamını bir bütün olarak etkilediğini ve adeta 'sivil ölüme' mahkum ettiğini saptamış, Türkiye'yi aşağılayıcı muamele nedeniyle mahkum etmişti.
Sivas Askeri Ceza Mahkemesi, Tarhan'ın Askeri Yargıtay Daireler Kurulu'nda bozularak geri dönen davasını 10 Ekim'de karara bağlamış ve "toplu erat karşısında emre itaatsizlikte ısrar" gerekçesiyle iki ayrı cezadan toplam 25 yıl hapis kararı vermişti. (TK)
* Mehmet Tarhan'la ilgili bianet haberlerinin listesi için tıklayın.