Uluslararası Af Örgütü Türkiye şubesi Mülteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 14. Maddesinde de belirtildiği gibi tüm insanların zulüm altında başka ülkelere sığınma olanaklarından yararlanma hakkına duyarlı olmaya, hükümetleri, 147 ülkenin taraf olduğu 1951 Mültecilerin Statüsüne İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ne uymaya çağırdı.
UAÖ ayrıca Avrupa Birliği’nin mültecilere karşı sorumluluklarını yerine getirmesini, doğrudan ya da dolaylı olarak, sığınmacıları keyfi tutuklama riskiyle yüz yüze gelecekleri, toplu sınır dışı etme, Kuzey ve Batı Afrika’daki birçok ülkede olduğu gibi ülkelerine geri gönderme ve hatta çölde su ya da yiyecek olmadan terkedilme riskinin olduğu transit ülkelere gitmeye zorlamamalarını talep etti.
Misafirhanedeki sığınmacıların yaşam koşulları iyileştirilsin
UAÖ açıklamasında sığınmacıların yerleştirildikleri uydu kentlerde zor ekonomik ve sosyal koşullarda yaşadıkları ve Dicle Nehri'nde 23 Nisan 2008'de dört kişinin ölümüyle sonuçlanan sınır dışı olayı da göz önünde bulundurulduğunda uluslararası hukuk standartlarına uymayan uygulamaların sonlanması ve Türkiye’de iltica alanında yapılan reformlara hız kazandırılması, misafirhanelerde tutulmakta olan kişilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesinin Kırklareli'nde yaşanan üzücü olayların bir daha yaşanmaması çağrısında bulundu.
1951 Mültecilerin Statüsüne İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ne taraf 147 ülkeden biri olan Türkiye'de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne kayıtlı 13 bin civarında mülteci bulunuyor. (NZ/EZÖ)