Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) 2006'dan beri, aralarında 12 yaşına kadar küçük çocukların da olduğu binlerce çocuğun Türkiye'deki "terörle mücadele" yasaları nedeniyle yargılandığını duyurdu; konuyla ilgili Türkiye Adalet Bakanlığı'na elektronik posta gönderme çağrısı yaparak bir kampanya başlattı.
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'yle birlikte başlatılan kampanyada, Kürt toplumunu ilgilendiren konulardaki gösterilerde, çoğunlukla polislerle çatışmaların yaşandığı ve çocukların tutuklandığı hatırlatıldı. Kampanya halen sürüyor.
Kampanya metninde birçok çocuğun gözaltı kaydı bile olmadan, yetişkinlerin alıkonduğu tesislerde tutulduğu ve avukatlarına ve ailelerine erişme izni verilmediği belirtildi.
Metinde, tutukluluk sürelerinin aylar ve yıllar arası değiştiğinin, gözaltı ve tutukluluk dönemlerinde çocukların çoğunlukla eğitim, sağlık hizmetlerinden yoksun kaldıklarının, kötü muamele ve işkence gördüklerinin de altı çizildi.
Bu yıl ilgili yasalarda yapılan değişiklikleri olumlu karşılayan örgüt, buna rağmen mahkemelerin yavaşlığı nedeniyle bazı çocukların serbest bırakılmadığını; Çocuk Mahkemeleri sayısının yetersizliğinin, çocukların yetişkin mahkemelerinde Çocuk Koruma Kanunu ve Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olarak yargılanmaları riskini doğurduğunu da ifade etti.
Buna göre, çocuklarla ilgili adalet sisteminin uluslararası insan hakları standartlarında ve Türkiye'nin kendi ulusal kanunlarını da uygulamaya koyacak şekilde yürütülmesi gerektiği de duyuruldu.
Örgüt, Türkiyeli yetkililerin, çocukların gözaltı ve tutukluluk sırasında gördükleri yaygın kötü muamele iddialarına karşı etkin bir biçimde soruşturma yapma görevlerini yerine getirmedikleri de belirtti. (EÇ/EÖ)
* Halen sürmekte olan kampanyayla ilgili sayfa için tıklayın. (İngilizce)