Avrupa Parlamentosu (AP) üyelerinden bir grup da, Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül'e mektup yazdı.
Parlamenterler Tarhan'ın serbest bırakılmasını ve vicdani reddin tanınmasını istemenin yanı sıra, askeri mahkemenin Tarhan'a verdiği dört yıllık hapis cezasının Türkiye'de bir vicdani retçiye verilmiş en yüksek ceza olduğuna dikkat çekti:
"Bu ceza, Türkiye'deki insan haklarının durumunda geriye atılmış bir adımdır. Bu nedenle, AB Komisyonu'nun ileriki raporlarında da yer verilmelidir."
AP üyelerinden Feleknas Uca da, yaptığı yazılı açıklamada, "Hiç kimse görüşlerinden ve cinsel tercihlerinden dolayı suçlu olarak yargılanamaz. Avrupa Birliği'ne girmek isteyen Türkiye de bunu göz ardı edemez" dedi:
"Vicdani ret insani bir haktır ve hiç bir şekilde bu hakkın kullanılmasına engel olunamaz."
UAÖ: Türkiye vicdani retten kaçınmak için Tarhan'ın cinsel yönelimine odaklanıyor
Af Örgütü, "Yetkililerin, Türkiye'ce tanınmayan vicdani ret meselesine girmemek için Mehmet Tarhan'ın cinsel yönelimine odaklanıyor olmasından kaygılı" olduğunu bildirdi.
UAÖ'nün talepleri şöyle:
* Mehmet Tarhan'ı derhal ve koşulsuz serbest bırakın.
* Mehmet Tarhan'ın zorla fiziksel muayene görmemesini sağlayın.
* Kişinin cinsel yöneliminin fotoğraf 'kanıtı' ya da fiziksel muayene ile belirlenemeyeceğini kabul edin.
* Aynı suçtan dolayı kişilerin bir defadan fazla yargılanması uygulamasına derhal son verin.
* Vicdani ret hakkını tanıyın.
* Askerlik hizmeti yapmayı reddedenler için ayrımcı ya da cezai uzunlukta olmayan alternatif sivil hizmet sağlayın. "
"Ordu eşcinsellik için 68 tarihli rehberi kullanıyor"
UAÖ'nin dikkat çektiği önemli bir konu da, Türkiye'de ordunun eşcinselliğin tanımı için kullandığı rehber.
"Türk ordusu 1968 tarihli Zihin Bozukluklarının Teşhis ve İstatistik Rehberi'ni (DSM) kullanmakta ve bu kitapta eşcinsellik bir psikoseksüel bozukluk olarak adlandırılmakta ve bu 'duruma' sahip olanların 'askerlik yapmaya elverişli olmadığını' dile getirmektedir.
"Oysa tıp dünyası 2000 tarihli DSM IV'ü kullanıyor ve bu kitapta eşcinsellik bir bozukluk olarak listelenmiyor. UAÖ cinsel yönelimin fiziksel muayene ya da cinsel ilişkiyi gösteren fotoğraflarla belirlenemeyeceğini savunmaktadır."
Örgüt, Türkiye'nin de üye olduğu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin, vicdani retle ilgili 1987 tarihli tavsiye kararını anımsattı:
"Askere alınmayı haiz olan ve zorlayıcı vicdani nedenlerle silah kullanmayı reddeden kişilerin bu tür hizmetleri yapma zorunluluğundan muaf tutulmaya hakkı vardır... Bu kişiler alternatif hizmet yapabilir." (TK)
* Mehmet Tarhan'la ilgili bianet haberlerinin listesi için tıklayın.