Vardar: Sığınmaevleri çoğaltılmalı
UAÖ Türkiye Şubesi Kampanyalar Koordinatörü Erdem Vardar etkinlikte, kadına yönelik şiddetin yasal değişikliklerle sona ermeyeceğine dikkat çekti; yasaların kağıt üzerinde kalmaması için, uygulama ve özen istedi.
"Kadına yönelik şiddetle etkin olarak mücadele edilebilmesi için sığınma evlerinin çoğaltılması, acil yardım hatlarının kurulması gibi uygulamaya yönelik adımlar hızla atılmalı, güvenlik güçleri ve adli makamların yeni yasalar ve uygulamalar hakkında eğitimi sağlanmalı."
"Kadına yönelik şiddetin kökleri çok derinde"
Vardar ayrıca, kadına yönelik şiddetin, herhangi bir ekonomik ya da politik sisteme maledilemeyeceğine işaret etti.
"Bu, dünyanın tüm toplumlarında yaygın olarak rastlanan bir şiddet türüdür. Kadına yönelik şiddet uygulayan güç yapılarının kökleri çok derinde ve sağlamdır. Şiddete ya da şiddet tehdidine maruz kalmak, kadının insan haklarından tam olarak yararlanmasına ve hayattan zevk almasına engel olur."
Etkinlikte, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Adıyaman milletvekili A. Faruk Ünsal, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana milletvekili N. Gaye Erbatur, CHP Antalya milletvekili Tuncay Ercenk ve CHP İstanbul milletvekili Bihlun Tamaylıgil "Kadına Yönelik Şiddete Son" kampanyasına destek verdiler.
UAÖ'nün ve katılımcıların hükümetten talepleri
UAÖ'nün imza kampanyasını destekleyen katılımcıların Türkiye'deki hükümetten talepleri şunlar:
* Kadınları şiddetten koruma konusunda deneyimli sivil toplum örgütleriyle işbirliği içerisinde, yeterli ve ihtiyacı karşılayacak standartta sığınma evi açılması için ödenek ayrılarak kadına yönelik şiddeti önleme konusunda adım atılmalı.
* Şiddete uğrayan kadınların yaşadıkları şiddeti rapor edebilmeleri için yeterli bilgi ulaşım noktası sağlamak üzere Türkiye'nin tüm bölgelerinde "acil yardım hatları" kurulmalı. Bu uygulamanın kamuya açık yerlerde ve İnternet'te tanıtılıp yaygınlaştırılması sağlanmalı.
* Güvenlik güçlerinin ve adli makamların toplum içerisinde kadınların şiddete karşı korunmasını sağlamak amacıyla zorunlu eğitim almaları sağlanmalı.
* Polis ve jandarma memurlarının aile içi şiddet rapor edildiği anda acil ve etkili bir şekilde harekete geçmeleri konusunda eğitim almaları ve etkili bir biçimde harekete geçmemeleri halinde cezalandırılmaları sağlanmalı.(AD/TK)