Örgüt, Türkiye'den vicdani retçiler için "ayrımcı ve cezalandırıcı olmayan" bir sivil hizmet oluşturmasını da istedi.
Tarhan'ın, Sivas'taki askeri cezaevinde gördüğü kötü muamelenin ardından başladığı açlık grevi, iki haftayı geçmiş durumda.
Tarhan için mektup kampanyası
UAÖ'nün Başbakan Erdoğan, İçişleri Bakanı Aksu, Dışişleri Bakanı ve İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Gül ve Adalet Bakanı Çiçek'e gönderilmek üzere başlattığı mektup kampanyasındaki çağrılar şöyle:
* Tarhan'ın uğradığı kötü muamele ve ölüm tehditleriyle ilgili sorumluların adalet önüne çıkarılabilmesi için derinlikli, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma başlatılsın.
* Tarhan'ın güvenliğini derhal sağlamakta başarısız olan askeri cezaevi yetkilileriyle ilgili bağımsız ve tarafsız bir soruşturma başlatılması.
* Cezaevindeki kötü muameleden kaynaklanan yaralanmaları için Tarhan'a acil tıbbi tedavi sağlanması ve bağımsız bir tıbbi değerlendirme hazırlanması.
* Tarhan'a karşı yürütülen bütün yasal takibatın sona erdirilmesi.
* Tarhan'ın koşulsuz olarak ve derhal serbest bırakılması.
* Vicdani retçiler için, cezalandırma anlamına gelmeyecek süreye sahip, alternatif bir sivil hizmetin oluşturulması.
Örgüt, Avrupa Konseyi'nin Daimi Temsilciler Komitesi'nin 9 Nisan 1987'de vicdani retçiler için aldığı tavsiye kararını da anımsattı. Karar, vicdani nedenlerle silah kullanmayı reddedenlerin böyle bir hizmete zorlanamayacağını, bu kişilerin alternatif bir hizmetle sorumlu tutulabileceğini belirtiyor. Örgüt, Türkiye'nin hâlâ bu tür bir hizmet oluşturmamış olduğuna dikkat çekti.
Yeşiller: Vicdani reddin önündeki bütün engelleri aldırın
Yeşiller de, bir açıklamayla, Tarhan'ın hapse atılmasının, şiddete uğraması ve açlık grevine zorlanmasının bir insan hakları ihlali olduğunu vurguladı.
Tarhan'ın başına gelebileceklerden hükümetin sorumlu olacağını söyleyen Yeşiller, Tarhan'ın serbest bırakılmasını, vicdani reddin önündeki bütün engellerin kaldırılmasını istedi. (TK)
bianet'te Mehmet Tarhan'la ilgili yayınlanan haberlerin listesi için tıklayın.