Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Paris Temsilciliği, geçen yıl katledilen Agos gazetesi yayın yönetmeni Hrant Dink'in anısına "Türkiye: Nasıl bir İfade Özgürlüğü?" başlıklı bir konferans düzenledi.
UAÖ Türkiye Koordinatörü Claude Edelmann, Sosyolog-gazeteci Ali Bayramoğlu ve bianet ifade özgürlüğü editörü Erol Önderoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı konferans Doğu Avrupa ve Orta Asya Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.
Önderoğlu: Cinayette "tüm gerçeği" zor bileceğiz
Hrant Dink Cinayeti'ne giden süreci özetleyen Önderoğlu, cinayet davasında gelinen aşamayı aktardı; cinayetle ilgili ayrıca Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı müfettişleri ile Meclis İnsan Hakları Al Komisyonu'nun da araştırma yaptığını ancak tüm sorumluların yargı önüne çıkarılmasının bu gidişle zor göründüğünü söyledi.
Önderoğlu, "Davanın Trabzon'da Emniyet yetkililerinin yargılatılamaması nedeniyle ilgili kısmı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınacak. Cinayet davasıyla diğer yargılama parçalı parçalı yürütülüyor. Bu durum, yargılamanın bütünlüğü ve gerçeğin ortaya çıkmasını güçleştiriyor" dedi.
Bayramoğlu, AKP'ye kapatma girişimini eleştirdi
Kimlik bunalımındaki Türkiye'de demokratikleşmedeki ilerlemeleri frenleyen durumları sosyolojik açıdan değerlendiren gazeteci Ali Bayramoğlu da, Türkiye'de toplumsal dinamizmin bir süredir Santoro, Hrant Dink ve Malatya Zirve Yayınevi cinayetleriyle frenlenmeye çalışıldığını kaydetti.
Bayramoğlu, bu direncin, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kapatılması ve 71 yöneticisine siyaset yasağı getirilmesi girişiminde kendisini gösterdiğini ifade etti.
Edelmann: 254 kişi düşünceden yargılandı
Edelmann da, 2007'de Türkiye'de ifade özgürlüğünün durumuyla ilgili bilgiler verdi. Türkiye'de 254 gazeteci, yazar, yayıncı, sanatçı ve hak savunucusunun ifade özgürlüğü kapsamında yargı önüne çıktığını, Gündem gazetesi ve devamında yayına geçen birçok gazetenin yayınının bir aya varan süreler için durdurulduğunu, düşünceye karşı tehditler her geçen gün arttığını açıkladı.
Yazarlar Orhan Pamuk ve Elif Şafak'ın Ceza Yasası'nın (TCK) 301. madde kapsamında yargı önüne çıktığı ve tehdit altında yaşamak zorunda bırakıldığı süreci aktaran Edelmann, hakkında 40'dan fazla dava açılan İnsan Hakları Derneği (İHD) Bingöl yetkililerinden Rıdvan Kızgın'ın sonunda tutuklandığını ifade etti. Edelmann, "Türk yetkililerinin Kızgın'dan yana kulağı rahat, çünkü o şimdi hapiste" dedi. (EÖ/GG)