Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Uluslararası Af Örgütü'nün (UAÖ) ölüm cezasının kaldırılması ve karar verilen infazların ertelenmesi için başlattığı dünya ölçeğindeki kampanyaya destek veriyor. Bugüne kadar 104 BM üyesi ülke ölüm cezasının kaldırılması için, 54 üye ülke kaldırılmaması için oy verdi, 25'i de çekimser oy kullandı.
Uluslararası Af Örgütü Başkanı Yvonne Terlingen BM'de "Bu bu insalık dışı cezanın kaldırılması insan haklarının korunması yolunda önemli bir adım olacak. Ölüm cezası insanlık dışı, keyfi bir cezadır ve bazen masum insanların ölmesine neden olabilir" dedi.
Dünyanın her bölgesinden 133 ülke yasada ve uygulamada ölüm cezasını kaldırdı, sadece 25 ülke 2006'da bu cezayı uyguladı. Ölüm cezalarının yüzde 91'i Çin, Irak, Pakistan, Sudan ve ABD'de infaz edildi. Dünya çapında kaydedilen infazlar 2006'da yüzde 25'ten fazla azaldı, 2005 te iki bin 148'ken bin 591'e düştü.
Yasal olarak bağlayıcı olmasa da BM'nin desteği ölüm cezasının ertelenmesi için ülkeler üzerinde hatırı sayılır bir moral ve siyasi baskı oluşuruyor.
Türkiye'de ölüm cezası kaldırıldı ama...
Türkiye'de ise ölüm cezası yasalardan kaldırılmasına rağmen siyasetteki "darağacı zihniyeti" sürüyor.
Hatırlayacaksınız 22 Temmuz seçimlerinden hemen önce Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kürt halkı üzerinden ırkçı siyaset yarışına girmişti.
AKP Genel Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan "Milliyetçilikten söz ediyorsunuz, Abdullah Öcalan'ı niye asmadınız?" sözleriyle bir çıkış yapmış, MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli de hükümete "Sen as" diyerek meydanlarda halkın üzere ip atmıştı.
Ana muhalefet partisi CHP'den ya da başka herhangi bir partiden kimse de çıkıp bu "darağacı" polemiğine müdahale etmemişti. (NZ/TK)