Gilmore UAÖ'nün risk altındaki kadınların kürtaj olma hakkını tehdit, zorlama ve cinsel üreme hakkıyla ilgili olarak savunduğunu ve dünyada milyonlarca insanın hareketlerine kişisel olarak yardım ettiklerini söylüyor.
UAÖ kadını zorlama, tehdit ve korkudan korumak için kürtajı kadın hakkı olarak, tecavüzün bütün olası sonuçlarıyla başetmek için savunuyor.
Portekiz'de de adıma atıldı
Şubat ayında da Portekiz'de kürtajı yasaklayan yasaların esnetilmesi ile ilgili yapılan referanduma katılanların yüzde 59'u kürtajın yasallaşmasına "evet" dedi.
Portekiz Başbakanı Jose Socrates, yeterli katılıma ulaşılmamasına rağmen katılanların büyük çoğunluğunun "evet" oyu vermesinin bağlayıcı olacağını ve yasa değişikliği için meclise gidileceğini açıkladı.
Türkiye'de kürtaj
Türkiye'de 1983 yılında kürtaj, steril ortamlarda uygun şekilde yapılması şartıyla serbest bırakıldı. Kürtaj yaptırma süresi ise, gebeliğin ilk 10 haftası olarak belirlenmişti.
İran'da iki yıl önce yasa tasarısı kabul edildi
İran Parlamentosu 2005'te ülkede kadınların hamileliklerinin ilk dört ayında kürtaj yaptırabilmelerini kolaylaştıran bir yasa tasarısını kabul etti.
İran'da her yıl en az 80 bin kadının yasadışı kürtaj yaptırdığı belirtiliyor. Tasarıya göre, kürtaj ancak annenin hayatı tehlikedeyse ya da fetüs sağlıklı değilse yapılabilecek. Daha önceki yasaya göre, hamileliğe ancak annenin hayatı tehlikede olduğunda son verilebiliyordu.
İlk kez Sovyetler Birliği ve Küba
Gebeliği isteğe bağlı sonlandırma hakkı dünya tarihinde ilk defa olarak 1920'de Sovyetler Birliği'nde, Amerika kıtalarındaysa 1965'de Küba'da tanınmıştı.
Günümüzde Küba, ABD, Kanada ve 1995'den bu yana Guyana dışında, isteğe bağlı kürtajın yasal olarak yapılabildiği bir Amerika ülkesi bulunmuyor. (NZ/EÜ)