Ağustos 2005 tarihli rapor, UAÖ'nün, hükümetin yaptığı hukuksal reformlar karşısındaki memnuniyetini ifade ediyor; öte yandan devam eden insan hakları ihlalleri için duyduğu endişeyi dile getiriyor.
Tavsiye niteliğindeki 24 sayfalık rapor şu alt başlıkları içeriyor:
* Sivil topluma daha sık danışılması gereği
* Kaynakları yeterli, bağımsız ve etkin ulusal insan hakları kuruluşlarına duyulan acil ihtiyaç
* Devam eden işkence, kötü muamele ve dokunulmazlıklar hakkındaki endişeler
* Etkili soruşturma ihtiyacı
* Yargılama usullerindeki sorunlar
* Cezaevleri ve nezarethanelerde daha çok denetleme ihtiyacı
* İfade özgürlüğü
* Azınlık hakları ve ayrımcılık
* İnsan hakları savunucuları
* Örgütlenme özgürlüğü
* Kadınlara yönelik şiddet
Tavsiye raporunun içerdiği görüşleri özetleyen giriş metni ise şöyle:
Uluslararası Af Örgütü, hükümetin iktidara geldiği 2003 yılından beri insan hakları standartlarını yükseltmek için attığı adımları memnuniyetle karşıladı. Bununla beraber, örgütümüz tekrar eden ciddi insan hakları ihlalleri konusunda endişe duymaktadır.
UAÖ, 2005'te, reform sürecinde yavaşlama ve önceki kazanımların üzerine ekleme eksikliği gözlemiştir. Yasal değişiklikler ve kamu görevlilerinin eğitimi için önemli girişimlerde bulunulmasına karşın, insan hakları standartlarını gözlemleyecek ve bireysel hak ihlallerini soruşturacak vazgeçilmez nitelikteki kurumlar ve mekanizmalar hâlâ eksiktir.
UAÖ, hükümetin gerçekleştirdiği reformları göz önünde bulundurduğunda dahi, ciddi hak ihlallerine maruz kalmış insanların, mahkemelerin ya da yetkili mercilerin davalarını yeterince soruşturacağına ve sanıkların adalet karşısına çıkarılacağına inanmak için yeterli gerekçeleri olmadığını düşünmektedir.
Bunun en açık örneği, yetkili mercilerin, hükümetin ilan ettiği "işkenceye sıfır tolerans" tutumuyla da ters düşerek, güvenlik güçleri tarafından yapılan ve belgelenen işkence, kötü muamele ve diğer ciddi insan hakları ihlalleri karşısında yetersiz kalmalarıdır.
Bu nedenle, UAÖ, örgütün dile getirdiği endişelerin giderilmesi için çalışmalara devam edilmesi gerektiğini belirtir ve hükümeti, belirttiği tavsiyeler doğrultusunda ilerleme kaydetmeye çağırır. (CŞ/TK)
* UAÖ'nün tavsiye raporunun İngilizce tam metnini görüntülemek için tıklayın.