Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) MHP, AKP, DP, ANAP, ÖDP, CHP ve DSP’nin Beşiktaş Belediye başkanı adaylarından kadın sığınma evleri üzerine görüşmek için randevu istedi.
UAO beş yıldır süren kampanya kapsamında kadına yönelik şiddetin hak ihlali olduğunun altını çizmek, fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddeti sona erdirmek üzere çalışıyor.
İstanbul’da kadınların sığınma evlerine ihtiyacı var
UAÖ'nün talebine CHP adayı İsmail Ünal ve DSP adayı Ayfer Atay henüz bir cevap vermedi.
Diğer yandan UAÖ hali hazırda belediye başkanlığı görevini yürütmekte olan İsmail Ünal'dan geçen beş yılda sığınma evi açmak üzere söz alamamış olduğunu hatırlatıyor.
"Nüfusu 50 bini geçen belediyelerin kadın sığınma evi açması yasal bir zorunluluk olmasına rağmen, İstanbul’da 6 milyon kadar kadın yaşıyor, sadece altı tane sığınma evi var. Politik irade eksikliği ve siyasi liderlerin arkası gelmeyen vaatlerinin sorunun temel sebebi olduğunu biliyoruz. "
UAÖ'yle görüşen AKP adayı Sibel Çarmıklı ve MHP adayı Cennet Süzer, kadın sığınma evi açmayı hedeflediklerini, konuyu programlarına dahil ettiklerini ve seçilmeleri durumunda altı ay içinde Beşiktaş İlçesi’nde bir kadın sığınma evi açacaklarını açıkladılar.
Kadın sığınma evinin, projelendirilmesi, yapımı ve işletilmesi hususunda da kadın hakları üzerine çalışan sivil toplum örgütleriyle ortak bir çalışma yürütmeyi taahhüt ediyorlar.
DP adayı Mehmet Sabri Güçdemir de yasal yükümlülüğünü yerine getireceğini, seçim kampanyasında da konuyu gündeme getirdiğini belirterek, seçilmesi halinde gerekli çalışmaları bir yıl içerisinde bitireceğini Uluslararası Af Örgütü aktivistlerine açıkladı.
ÖDP adayı Erdal Karayazgan ise kadın sığınma evi açılmasına dair kararın parti programlarında yer aldığını, seçilmesi durumunda en kısa zamanda Beşiktaş’ta bir kadın sığınma evi açılacağını belirtti.
UAÖ belediye başkanlarını sığınma evi açmak üzere bir an önce harekete geçmeye çağırıyor:
"Sığınma evleri kadınların yaşadıkları eşitsizliği gidermek üzere atılması gereken hayati bir adımdır. Sadece sığınılacak bir çatı olmaktan öte, sığınma evleri tıbbi, hukuki, psikolojik destek hizmeti verebilecek ve mesleki eğitim programları uygulayabilecek yeterlilikte olmalı, sığınma evlerinin gizliliğine özen gösterilmelidir. "(EZÖ)