Bildirgede UAÖ'nün; "Toplumsal cinsiyet, ırk ve etnik köken, uyruk kökeni, cinsel yönelim, özürlülük, dini inanış, politik ve felsefi inanışlarına bakmaksızın, tüm insanların eşitliği için çalışacağını duyurdu.
UAÖ'nün ayrımcılık tanımı
UAÖ, bildirgesinde yer alan "Toplumsal Cinsiyet"in tanımını ise; kişilere, doğrudan; dolaylı; taciz ya da kurbanlaştırma yoluyla yapılacak ayrımcılıklar, olarak açıkladı.
"Bu konulardaki ayrımcılık, üyelik dahilinde, diğer sivil toplum örgütleriyle ve devlet faaliyetleriyle ilişkilerde, işe alınmada veya Uluslararası Af Örgütü Türkiye adına yapılan herhangi bir aktivitede kabul edilmeyecektir."
UAÖ, eşitlik kararları
UAÖ Türkiye Şubesi, "Eşitlik" kavramını ise ulusal ve uluslararası yasal gerekliliklere bağladı.
"UAÖ'nun ulusal ve uluslararası seviyede bütün yasal gerekliliklere ve Uluslararası Af Örgütü'nün uluslararası yapılarının eşitlik hakkındaki kararlarına uyar."
UAÖ,Ulusal ve uluslararası yapıların raporlarını, toplumsal cinsiyet ve eşitlik politikasının yürütülmesinde hesaba kattığını vurguluyor.
UAÖ ve sorumluluk alanları
Bildirgede ayrıca; UAÖ Türkiye Şubesi Yönetim kurulunun ve direktörünün; toplumsal cinsiyet ve eşitlik politikasının uygulanmasının yürütülmesi ve takip edilmesinden sorumlu olduğu belirtiliyor.
Bildirgede; UAÖ Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu'nun "Toplumsal Cinsiyet ve Eşitlik" konusunda Yıllık Genel Kurul toplantılarında rapor hazırlamalarının zorunluluğuna değiniliyor.
UAÖ Türkiye Şubesi'nin bildirgesinde; koordinatörler, yönetim kurulu ve tüm şubedeki çeşitliliği; erkek ve kadının eşit ağırlıkta yansıtılmasını, Türkiye'de yaşayan farklı din ve etnik grupların temsil edilmesini ve her alanda ayırımcı olmayan politikaların yürütülmesini izleyeceğine dikkat çekiliyor.
UAÖ, engeller ve ek önlemler
UAÖ,"Toplumsal Cinsiyet ve Eşitlik" ilkesiyle ilgili olarak tespit edilen konularda oluşacak engellerin üstesinden gelmek adına ek önlemler ve kararları alabileceğini; olumlu eylemleri uygulayabileceği söyledi.
UAÖ, şu noktalara dikkat çekti.
* Karar verici, uygulayıcı olan ve koordinasyonu sağlayan Uluslararası Af Örgütü üyeleri kendi alanlarında aynı zamanda; çeşitlilik, erkek ve kadının eşit temsiliyeti, dini ve etnik grupların temsil edilmesi ve ayırımcı olmayan politikaların yürütülmesini izlemekten sorumludur.
* Direktör çalışanların karar ve hareketlerinden sorumludur.
* Genel Kurul tarafından seçilecek bir Ombustman üyelerin bu alanlardaki bireysel şikayetlerini almaktan ve çatışmalara ve problemlere çözümler önermekten sorumludur.
* UAÖ Türkiye Şubesi toplumda toplumsal cinsiyet ve eşitlik alanındaki önyargılarla mücadele eder.
* UAÖ Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu tarafından açıklanan ve kabul edilen bu bildirge 2006 Genel Kurulu'nda gözden geçirilip karara bağlanmasının ardından daha bağlayıcı bir güce kavuşacaktır. (AD)