TYS üyeleri, "'kirli savaş', 'düşük yoğunluklu savaş' ya da adı her ne olursa olsun, hiçbir savaşın ülkelerin geleceklerinde aydınlık pencereler açmadığını biliyoruz. Bu nedenle her iki taraftan da bu savaşı bitirmelerini istiyoruz" dediler.
TYS adına çağrı metnini okuyan ikinci başkan Mustafa Köz, toplumsal muhalefette uyumun sağlanmasını, demokrasinin ve ülke barışının öncelenmesini, temel insan haklarının güvenceye alınmasını istediklerini belirterek, "Kalıcı bir barış için her türlü sivil ya da askeri baskıdan uzakta, bireysel ve toplumsal isteklere karşılık veren bir siyasal yapılanmanın gerekliliğine inanıyoruz" dedi.
Ancak eylemlerin ve operasyonların durmasından sonra, anayasal eşitliğin sağlanabileceğine, demokratik çözümler için görüşmeler yapılabileceğine dikkat çeken Köz, "ölümün ölümle değil, yaşamla eşitlenmesi için" herkesi duyarlı olmaya çağırdı.
Türkiye Yazarlar Sendikası'nın barış çağrısının tam metni şöyle:
BARIŞ ÇAĞRISI"Barış çağında ışır orakla saban"
Bugün, yeryüzünün birçok yerinde, "barış çağı" toprağını işlemek için değil, paylaşmak adına savaşıldığı için, kalıcı barış isteği bir düşten öteye geçemiyor. Ülkemizde de bin yıllık birlikteliklerinde aynı toprağın yemişlerini kardeşçe toplayıp bölüşmüş iki halkın düşleri, özellikle son on beş yıldır savaşla, çatışmalarla bölünmüş durumda ve ülkemiz insanının geleceği karanlığa doğru sürükleniyor. Zorlu işgallere karşı, Anadolu halkının hep birlikte verdiği Ulusal Kurtuluş Savaşı, daha dün gibi belleklerimizdeyken, köylerden kentlere doğru yeni bir kan ırmağı akmaktadır. Bu ırmağın kurutulması için silahlara, militarizme ve şovenizme karşı sürekli barışın zorunlu olduğunu görüyoruz.
Tibullus
Sanatın, edebiyatın kılıçları ve öfkeyi körelttiğini, insanlık erdemini ışıttığını bilen biz Türkiye'nin yazarları; toplumsal muhalefette uyumun sağlanmasını, demokrasinin ve ülke barışının öncelenmesini, temel insan haklarının güvenceye alınmasını istiyoruz. Kalıcı bir barış için her türlü sivil ya da askeri baskıdan uzakta, bireysel ve toplumsal isteklere karşılık veren bir siyasal yapılanmanın gerekliliğine inanıyoruz. Çünkü, "kirli savaş", "düşük yoğunluklu savaş" ya da adı her ne olursa olsun, hiçbir savaşın ülkelerin geleceklerinde aydınlık pencereler açmadığını biliyoruz. Bu nedenle her iki taraftan da bu savaşı bitirmelerini istiyoruz. Ancak eylemlerin ve operasyonların durmasından sonra, barışçıl bir toplum için önkoşul olan anayasal eşitlik sağlanabilecek, demokratik çözümler için görüşmeler yapılabilecek ve ancak böylesi bir barış ortamında ülkenin ekonomik, sosyokültürel yapısında, çağa uygun gelişmeler olabilecektir.
Aydınlarımızın, yazarlarımızın barış isteklerine toplumumuzun da yurttaşlık bilinciyle katılması, sözü edilen uyumun gerçekleşmesini kolaylaştıracaktır. Ülkemizin sorunlarının Avrupa'nın "sözde önerileri"yle değil, toplumsal sağduyumuzla ve duyarlığımızla çözülebileceği unutulmamalıdır.
Yüzyıllarca Bizans'tan, Bitinya'dan Mezopotamya'ya sayısız uygarlığı taşıyan Anadolu toprağı, barışçı, yeni insanını yine kendisi yaratabilir. Bu inançla ve Türkiye insanının tarihsel birikimine güvenle, ülkemizde ölümün ölümle değil, yaşamla eşitlenmesi için halkımızı zorunlu, vicdani bir göreve çağırıyoruz... İmzacılar:
Nesimi Aday, Aydın Afacan, Sunay Akın, B. Sadık Albayrak, Zeynep Aliye, Mazhar Alphan, Suna Araş, Mesut Aşkın, İdris Atmaca, Adnan Birıyazar, Atilla Birkiye, Melahat Babalık, Gülce Başer, Nihat Behram, Ataol Behramoglu, Şeref Bilsel, Salih Bolat, Cuma Boynukara, Osman Bozkurt, Erol Büyükmeriç, Nurullah Can, Eray Canberk, Metin Cengiz, Gökhan Cengizhan, Yıldız Cıbıroğlu, Öner Cıravoğlu, Zeki Coşkun, Tuncer Cücenoğlıı, Gökçenur Ç. , Yaşar Çabuklu, Müslim Çelik, Nevzat Çelik, İnan Çetin, Vecdi Çıracıoğlu, Mehmet Dağ, Arif Damar, Fikret Demirağ, Cihan Demirci, Deniz Durukan, Rahmi Emeç, Şürkü Erbaş, Vecdi Erbay, Enver Ercan, Mine Ergen, Haydar Ergülen, Veysel Erol, Mehdi Zana, Mehmet Erte, Süreyya Evren, Tülay Ferah, Turhan Feyizoğlu, Güngör Gençay, Tekin Gönenç, Burhan Günel, Uğur Hacıhanefıoğlu, Aziz Kemal Hızıroğlu, Mustafa Işık, Emel İrtem, Küçük İskender, Lütfü Kaleli, Arife Kalender, Özcan Karabulut, Emin Karaca, Ali Karagöz, Suat Karantay, Cemil Kavukçu, Mehmet Kazım, Serhat Kestel, Mustafa Köz, Namık Kuyumcu, Özkan Mert, Yaşar Miraç, Ayten Mutlu, Ahmet Oktay, Rahmi G. Ögdül, Altay Öktem, Tamer Öncül, İdil Önemli, Erdal Öz, Yavuz Özdem, Dursun Özden, Aydın Öztürk, Fadıl Öztürk, Adnan Özyalçıner, Nur Saka, Turabi Saltık, Özcan Sapan, Sezai Sarıoğlu, Necmi Selamet, Vecdi Sayar, Şükrü Sever, Sennur Sezer, Dinçer Sezgin, Hakan Sürsal, Ali Şimşek, Server Tanilli, TevfikTaş, Betül Tanmar, Hasan Taşçı, Ahmet Telli, Mahmut Temizyürek, Enver Topaloğlu, Nenıika Tuğcu, Süha Tuğtepe, Kemal Urgenç, Bülent Usta, Öner Yağcı, Yılmaz Yeşildağ, Hayri K. Yetik, Cafer Yıldırım, İhsan Yılmaz, Ragıp Zarakolu. (KÖ)