Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Kırmızı Kedi Yayınevi’nden yayınlanan Mahrem/Gizli Belgelerde Türkiye’nin Sırları adlı kitabın satış ve tanıtımına internet üzerinden erişilmesine engel getiren kararı eleştirdi, yayınevinin başlattığı “Mahrem’e Dokunma” kampanyasına desteğini açıkladı.
İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, kitaba dair dair aralarında tanıtım ve satış linklerinin de olduğu birçok sosyal medya paylaşımına erişimin engellenmesi ve içeriğin yayından çıkarılması kararı almıştı.
TYB’nin açıklamasına göre, karar Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Milletvekili Celalettin Güvenç'in avukatının 21.09.2017 tarihli dilekçesi üzerine “kişilik haklarının ihlal edildiği” gerekçesiyle verildi.
Kitaba ilişkin alınmış bir toplatma ve yasaklama kararı bulunmadığını belirten TYB açıklamasında, “Tanıtım ve satışının engellenmesi kararı, fiilen kitabın yasaklanması ve okuyucuya ulaşmasının engellenmesi hükümlerini doğurmaktadır” denildi.
İfade özgürlüğü vurgusu
“İfade ve yayınlama özgürlüğünün korunması ve bu özgürlüklere müdahale edilmemesi anayasal bir haktır. Bu özgürlüklerin korunması demokratik bir toplum olabilmenin belirleyici etkenleridir.
“Tarihimizde edindiğimiz en önemli kazanımlarımızdan olan özgürlüklerimizin korunması ve yüceltilmesi için mahkemelerimizin daha özenli yaklaşımına ihtiyacımız vardır.”
İfade ve yayınlama özgürlüğüne yönelen her türlü yasaklama girişimine karşı olduğunu vurgulayan TYB, "fiili kitap yasaklarına dönüşen bu tür müdahalelerin demokratik toplum ilkesine zarar verdiğini” ifade etti.
Kitap hakkında
Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan tarafından kaleme alınan kitap, Erzurum’da 2007 yılında bir çocuğa yapılan toplu cinsel saldırı ve sonrasında bu fiili örtbas etme girişimlerini ve bu konuya ilişkin iddiaları konu alıyor.
Kitabın ilk baskısı 2015 Nisan ayında yapıldı. (YY)
Ne olmuştu |
Erzurum'da, 29 Ekim 2007'de Dadaşkent Polis Merkezine gelen 15 yaşındaki zihinsel engelli kız çocuğu, birçok erkek tarafından tehdit ve zorlamayla cinsel istismara maruz kaldığı iddiasıyla şikayetçi olmuş, bunun üzerine koruma kararı alınarak yurda yerleştirilmişti. Açılan ilk soruşturmada çocuğun ismini verdiği dokuz kişiden sekizi tutuklandı, bir kişi serbest kaldı. Yurda yerleştirilen çocuk sosyal hizmet uzmanları ve psikologla yaptığı görüşmeler sonrası 10 yaşından beri 75 kişi tarafından korkutularak ve tehditle tecavüze uğradığını söyledi, yeni şüpheliler belirlendi. Daha sonra hem soruşturma savcısı değiştirildi hem de kız çocuğu başka bir kentte başka bir yere yerleştirildi. 8 kişinin tutuklandığı soruşturmanın savcısı Mustafa Kızılateş’ti. 75 kişilik şüpheli listesi ile ilgili soruşturma için Erzurum Cumhuriyet Başsavcıvekili Taner Aksakal görevlendirildi. Adli Tıp raporları ile tecavüze dair raporlara rağmen, tecavüz sanığı 8 kişi 2 ay sonra serbest bırakıldı. Erzurum 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava 8 Kasım 2012’de sonuçlandı. Tüm sanıklar beraat etti. 75 kişi hakkında yürütülen soruşturma da 2008’de takipsizlikle kapandı. Sonuçta hiç şüpheli kalmadı. Daha sonra Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir, Balıkesir, Bartın, Eskişehir, Hatay, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Van ve Sinop'ta 18 Ocak 2016'da düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 13 polis gözaltına alındı. 3'ü emniyet müdürü, biri emniyet amiri, 3'ü polis memuru 7 şüpheli tutuklandı, 6 polis memuru ise yurtdışı çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı. İddianamede, tutuklu sanıklar 3 emniyet müdürü ve bir emniyet amiri için 5 yıl 6 aydan 58 yıla kadar, diğer polisler için de 5 yıl 6 aydan 44 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Dava sürüyor. Kaynak: AA, Hürriyet |