Twitter’a erişimin yasaklanmasına tepkiler sürüyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Basın Enstitüsü Derneği (IPI Türkiye), İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) ve Şeffaflık Derneği yasağı protesto etti.
IPI Türkiye: Halka yapılmış kötülük
“Hangi gerekçeyle alınmış olursa olsun, hiçbir mahkeme kararı Türkiye'deki milyonlarca twitter kullanıcısının bu temel hakkının toptan gasp edilmesine meşru bir zemin oluşturamaz.
“Sosyal medya ve twitter, toplumsal ve siyasal bir varlık olan modern insanın ülkesinden ve dünyadan haber, bilgi ve görüş alıp paylaşmak için kullandığı temel bir ihtiyaç ve vazgeçilmez bir haktır.
“Bu bakımdan otoriteler, milyonlarca insanın ifade ve iletişim özgürlüğünü ve temel anayasal haklarını toptancı bir yaklaşımla hiçe sayarak gasp etmiştir.
“Twitter’a erişim yasağı Türkiye'de basın özgürlüğüne de indirilmiş sert bir darbedir. Çünkü Twitter kullanımı çağımızda gazeteciliğin ayrılmaz bir parçasıdır.
“Bu yasakla Türkiye dünyada hiç de hak etmediği bir pozisyona sürüklenmiş ve "internet düşmanı baskı rejimleri" arasında yer almıştır.
“Twitter’ı yasaklamak Türkiye'ye, halka ve gazetecilere yapılmış bir kötülüktür.”
TGC: Kabul edilemez
“Başbakan Erdoğan'ın, ‘Uluslararası kamuoyunun ne diyeceği umurumda değil. Herkes Türkiye Cumhuriyeti'nin gücüne şahit olacak’ sözleri ardından mahkeme kararıyla twitter kapatılmıştır. Bu gelişme hangi gerekçe ile olursa olsun demokratik bir toplum anlayışı ile bağdaşmamaktadır.
“İktidar tarafından medyanın, sosyal medyanın düşman ilan edilmesi sağlıksız bir durumdur. Demokratik bir toplumda iktidar özgür basın anlayışına hizmet etmekle sorumludur. Demokratik bir ülkede bütün bilgi edinme platformları özgürce fonksiyonları yerine getirmelidir. Sosyal medyaya sansürün kabul edilemez olduğunu hatırlatıyor iktidarı, muhalefeti göreve davet ediyoruz.”
Şeffaflık Derneği: Karartma değil şeffaflık gerek
“Türkiye’de ifade özgürlüğü ve bilgiye erişime yönelik engellemeler ve tehditler endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Demokrasinin temel ilkelerine zarar veren, dolayısıyla toplumsal yaşamın ve yönetimin her alanında gerekli olan şeffaflığı ortadan kaldıran bu durum şeffaflığı savunan tüm bireyler ve sivil toplum kuruluşlarını tedirgin etmektedir.
“Twitter’a yönelik engelleme, ifade özgürlüğü ve bilgiye erişime vurulan bir darbedir ve kabul edilemez. Türkiye’nin kapalı toplum olma yoluna doğru gitmesinin önlenmesi ve demokratik bir hukuk devleti yolunda ilerlemesi karartmadan değil daha fazla şeffaflıktan geçmektedir.
“Bir an önce bu yasağın kaldırılması için yetkililere çağrıda bulunuyor, şeffaflığın Türkiye’nin demokratik, sosyal ve ekonomik yönden gelişimi için bir öncelik haline geldiğini hatırlatıyoruz.”
İHD: İnsan haklarına aykırı
“AİHS’in 10. Maddesinde herkesin ifade özgürlüğü hakkı olduğu belirtilmiştir ve bu hak anayasa tarafından korunmuştur.
“Siyasal iktidarın otoriter uygulamalarına internet yasasında yapılan değişikliklere bir yenisi daha eklenmiş özel hayatın gizliliğini korumak gerekçesi ile yaptığı yasa değişikliğini bile ihlal etmiştir. Yeni çıkarılan yasada özel hayatın gizliliğini ihlal eden yayının durdurulması yer alırken tüm bir sosyal paylaşım sitesinin kapatılması kendi çıkardıkları yasaya da aykırıdır.
“Siyasal iktidar böylece ifade özgürlüğü hakkını ihlal etmiş durumdadır. Siyasal iktidara duyuruyoruz. Herkesin hak ve özgürlükleri vardır ve bunlardan taviz verilemez.”
TYB: Baskıyı arttırıyor
“Kamuoyunda ve dünya basınında büyük yankı uyandıran yasak ve bu yasanın kapı araladığı gelecekteki vahim internet yasakları, Türkiye’nin taraf olduğu İnsan Hakları Evrensel Sözleşmesi’ne ve Avrupa İnsan Hakları Anlaşması’na, aynı zamanda T.C. Anayasası’na da açıkça aykırıdır.
“İnternet alanında uygulanan yasaklar Türkiye’de ifade ve yayınlama özgürlüğü üzerindeki baskıları ciddi şekilde artırmaktadır. Demokratik bir ülke olma hedefimizden vazgeçmediysek, yetkililerden toplumsal hayatı cendereye sokan bu yasakçı tutumları acilen sona erdirmelerini, internet yasaklarına dayanak olan kanunun acilen değiştirilmesini talep ediyoruz.”
RSF: Orantısız, ağır, absürt
“Bilginin dolaşımı ve demokratik tartışma ortamı bakımından son derece ağır ve absürt bu sansür, kainatın en baskıcı devletlerine yakışır
“Bu müdahalenin resmi hedefiyle iletişim özgürlüğü üzerine yarattığı tahribat arasında açık bir orantısızlık vardır. Bu karar, son kabul edilen İnternet Kanunu’nun özgürlüklere karşı işlev gördüğünü ne yazık ki açık şekilde gösteriyor.” (EA)