Twitter yasağını bianet’e değerlendiren Ankara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak “Mahkeme Twitter’e erişim engelleme kararı vermediği halde TİB erişimi engelliyorsa hemen soruşturma açılması gerek” diyor.
İlgili dört dosyadan üçünü gördüğünü söyleyen Yard. Doç. Dr. Altıparmak “Mahkeme Twitter’a erişim yasağı vermeden erişim engellendiyse TİB yargı rolüne soyunmuştur” diyor.
Soruşturma izni için Bakan onayı gerekli
İnterneti düzenleyen 5651 sayılı kanundaki son değişiklikle birlikte TİB görevlilerinin soruşturulması için TİB Başkanı’nın, TİB Başkanı’nın soruşturulabilmesi için Bakan onayı getirildiğine dikkat çeken Altıparmak “Takdir yetkisi mahkemenindir. İdarenin böyle bir yetkisi yoktur. Eğer mahkeme kararı olmadan TİB bunu yapıyorsa Bakan derhal soruşturma için izin vermelidir” diyor.
Gerekçe gösterilen kararlar
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) www.twitter.com sitesine erişimin engellenmesine ilişkin sıraladığı kararlar şöyle:
* İstanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi, 3 Şubat 2014 tarihli kararı
* İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi, 18 Mart 2014 tarihli kararı
* Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi 4 Mart 2014 tarihli kararı
* İstanbul Başsavcılığı (TMK 10. Maddesi ile Görevli ) 20 Mart 2014 tarihli kararı
BTK: Başka seçenek kalmadı
Bilgi Teknolojileri ve İletişimi Kurumu (BTK) ise Twitter’daki bazı içeriklere ilişkin vatandaşların şikayeti olduğu, mahkemenin bu içeriklerin çıkarılmasına ilişkin kararları olduğunu belirterek “Ancak, mahkeme kararlarının uygulanması hususunda tüm iyi niyet çabalarımıza karşılık Twitter bu kararlara duyarsız kalmış ve mahkeme kararlarını tanımamıştır” şeklinde açıklama yapmış.
Erişim engellenmesi ile ilgili kararı şu ifadelerle savunmuştu:
“Yurtdışı merkezli söz konusu internet sitesi Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin vermiş olduğu kararları yok saymıştır.
“Bu nedenle, vatandaşlarımızın ileride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerinin önlenmesi için başka bir seçenek kalmadığından mahkeme kararları doğrultusunda Twitter’a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır.”
Ancak haber sitelerinde yer alan habere göre İstanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde alınan karar “içerik çıkartmaya”, Binali Yıldırım’ın başvuru yaptığı İstanbul 5. Sulh Ceza Mahkemesi kararı ise bir hesabın kapatılmasına ilişkin, Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı Twitter ve Facebook’daki uygunsuz içeriği şikayet etmesi nedeniyle alınmış ve mahkeme “ilgili sayfalara erişimin engellenmesine” karar vermişti.
İstanbul Başsavcılığı ise kendilerinin böylesi bir kararları olmadığı yönünde açıklama yaptı. (EA)