Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Osmanlıca eğitmeni Yrd. Doç. Esra Keskinkılıç’ın talebiyle İstanbul 8. Sulh Ceza hakimliği, bianet’in “Mimar Sinan Öğrencilerine Gözaltı” ve “Gözaltına Alınan 17 MSGSÜ Öğrencisi Serbest” haberiyle birlikte 27 haber sitesinin de içinde olduğu toplam 92 internet bağlantısının erişime engellenmesine karar verdi.
Sol Haber'deki karar metninde, aralarında Hürriyet, bianet, Sol Haber, Zete gibi haber sitelerinin yanı sıra çok sayıda Twitter kullanıcısının adresleri yer alıyor.
Keskinkılıç’ın erişime engellemek istediği Twitter adresleri arasında Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı’nın bile adresi var.
Keskinkılıç’ın şikayet dilekçesinde yer alan ve sansürlenmesini istediği adreslerden biriyse “ https://twitter.com/i/notifications?filter=all “.
Bu adrese tıkladığınızda eğer ki Twitter’da kayıtlıysanız kendi Twitter bildirim sayfanıza yönlendiriliyorsunuz. Diğer bir deyişle, Keskinkılıç’ın avukatı Alper Ersan Atik aracılığıyla talep ettiği ve İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimi Atila Öztürk’ün kabul ettiği karara göre dünya üzerindeki Twitter kullanıcılarının Twitter bildirimleri erişime engellendi.
Ancak, teknik açıdan Türkiye mahkemeleri karar verse de Twitter’a ait bir URL adresi ancak Twitter kararıyla engellenebiliyor. Bu nedenle kullanıcılar hesaplarındaki bildirimlere erişmeye devam edecekler.
Prof. Akdeniz: Hakimin büyük hatası
bianet’e konuşan İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz ise kararla ilgili “Hakim için fahiş bir hata” yorumunda bulundu.
Prof. Akdeniz “Her gün kes yapıştır yöntemle yüzlerce erişim engelleme kararı veren hakimler, taleplerin içeriğine bakmadan, değerlendirmeden, talep edenin isteği yönünde engelleme kararı veriyorlar. Bu ne avukat tarafından talep edilmeli ne de hakim tarafından kabul edilmeliydi” diye konuştu.
Daha önce de denemişti
Esra Keskinkılıç toplu sansür talebinde "#GüleGüleEsra" *aramasının* da sansürlenmesini istemiş, mahkeme onaylamıştıhttps://t.co/dUo19ohlbo
— efe kerem sozeri (@efekerem) April 9, 2016
Keskinkılıç daha önce de Twitter aramalarını erişime engelletmeyi denemişti.
25 öğrenci gözaltına alınmıştı
5651 sayılı kanunun “İçeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi” başlılı 9. maddesindeki “kişilik haklarına” ilişkin birinci bendi gereğince erişime engellenmesini istediği haberlerse 25 MSGSÜ öğrencisinin gözaltına alınmasıyla ilgili.
Dosyada gizlilik kararı olan olayda, avukatlar, öğrencilerin, Keskinkılıç’ın şikayet dilekçesi üzerine gözaltına alındığını söylemişti. Avukatlar, öğrencilere karakol sorgulamasında Keskinkılıç’ı boykot etmelerini de sormuşlardı.
Protesto edilmişti
Keskinkılıç daha önce de öğrenciler tarafından protesto edilmişti. Akademisyenin dersten önce kahkaha atan bir kadın öğrenciye "Bir kadın böyle kahkaha atamaz. Nerede olduğunu unuttun galiba" dediğini öne süren öğrenciler eylem düzenlemişti.
Habertürk'te 25 Kasım 2014'te yayınlanan habere göre Keskinkılıç, iddialar ıreddetmişti. 6 Aralık 2014'te Vatan gazetesinde yer alan haberde Keskinkılıç'ın can güvenliği olmadığı için suç duyurusunda bulunduğu belirtilmişti. (EA)
* Hakimlik kararına ulaşmak için tıklayın.