Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İstanbul Milletvekili Ufuk Uras Tuzla tersanelerindeki işçi ölümlerini Meclis kürsüsünde gündeme getirdi.
Uras kazaları ve ölümleri işçilerin deneyimsizliğiyle, eğitimsizliğiyle açıklamaya çalışmanın sorunun üstünü örttüğünü söylediği dünkü (21 Şubat) "Yoğun sipariş altında yoğun işçi çalıştırılırken hayat kurtarıcı önlemlere yatırım yapılmıyor" dedi.
Uras: Önlenebilir
Kazaların önlenebilir olduğunu söyleyen Uras, "İş güvenliği yatırımı yapılmalı, işverenlerin dünya örneklerinden yararlanarak kendileri değiştirilmeli. 'Eğitimsiz köylüler geldi ölümler arttı' mantığı, mağduru mağduriyetinin sorumlusu olarak gösterip asıl sorumluları görünmez kılmaktır" dedi.
Uras, Tuzla'da tersane sahibi Torlak ailesinden Milliyetçi Hareket Partisi milletvekili Durmuşali Torlak'ın geçen hafta Meclis kürsüsünde tersanelerdeki işçi ölümleri sayısını "normal" gösterdiği konuşmasına da değinerek, "Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) böyle rakamları yok. İş kazalarının mukadderat, takdiri ilahi olduğu söylendi. Takdiri fanidir, önlenebilir" dedi.
Bakan Çelik: Eksiklikler gideriliyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'se Tuzla tersanelerinde 10 iş müfettişinin sürekli olarak çalıştığını, Kasım 2007'den bu yana eksikliklerin giderilmeye başladığını, martta yine denetimlerin yapılacağını ve eksikliklerin en alt düzeye çekileceğini söyledi.
Tersanelerde yılbaşından bu yana altı işçi ölmüştü.
Çelik denetimlerle ilgili şu bilgileri verdi:
- 2007 denetimlerinde 1061 sorun saptanmıştı. Eylüldeki teftişlerde bunlar 588'e indiğini gördük. 196 milyar liralık idari para ceası kesildi.
- 24 tersanenin Bakanlıktan işletme belgesi var, 19 tersanenin işletme belgesi yok.
- Buradaki işyerlerinden 21'i sosyal güvenlik kurumuna bildirilmemiş, 14 işyerinin vergi dairesiyle alakası yok, 28 işyerinde prim gün sayısı ile gösterilen rakam arasında çelişki var. Hiç yabancı işçi çalıştırılmadığı iddia edilirken, üç yabancı işçi çalıştırıldığı tespit edildi. Bunlara 15 bin YTL ceza kesildi.
Çelik "Bazı ölümler de kaza nedeniyle değil" dedi; kazaların iş yoğunluğu, alan darlığı, alt işveren (taşeron) düzeni ve eğitim eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.
"Özellikle alt işverende çalışanlar mesleki eğitimden yoksun. Hem çalışıp hem eğitim almaları sağlanacak. Alt işveren tanımını açıklığa kavuşturmak için İş Kanunu'nun 2. maddesini yeniden düzenliyoruz. Keyfilikten kurtaracağız."
Komisyon kuruldu
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu da Tuzla tersaneleri için alt komisyon kurdu. AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş başkanlığındaki komisyonda, AKP İstanbul Milletvekili Halide İncekara, AKP Denizli Milletvekili Mithat Ekici, CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, MHP Kars Milletvekili Gürcan Dağdaş ve DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal var.
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu da inceleme için komisyon kurdu. Bu komisyonda Çorum Milletvekili Agah Kafkas, İstanbul Milletvekilileri Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Domaç ve Sacid Yıldız ile Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş bulunuyor. (TK)