Valiliğin açıklamasına göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri, bu işyerinde elektrik teması, yüksekten düşme, basınç artışı ve patlama ve kimyasal / parlama-patlama riski saptadı.
Tuzla tersanelerinde yalnızca bu yıl içinde 13 işçi öldü. Liman, Tersane Gemi Yapım-Onarım İşçileri Sendikası'nın (LİMTER-İŞ) tutabildiği kayıtlara göre şimdiye kadar tersanelerde ölen işçi sayısı 98. Bu sayının gerçekte daha fazla olduğu tahmin ediliyor.
Rapora göre koruyucu donanım eksik
Radikal gazetesinin haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, ÇASGEM, GİSBİR ve Dok Gemi-İş Sendikası’nca, ‘Tersanelerde İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü’ kapsamındaki çalışmalarla ilgili bir ara rapor hazırlandı.
Rapordaki bazı saptamalar şöyle.
17 tersanedeki ölçümlere göre, "12 tersanede işçiler önemli oranda toz, solvent, gürültü, titreşim gibi meslek hastalıklarına yol açan etkenlere maruz. 362 ölçüm sonucuna göre ağır metal ölçümlerinin yüzde 1,54’ünde, toz ölçümlerinin yüzde 37’sinde, solvent buhar ölçümlerinin yüzde 33’ünde, gürültü ölçümlerinin yüzde 83’ünde, titreşim ölçümlerinin yüzde 81’inde meslek hastalıkları açısından risk var."
İncelenen 14 tersanenin koruyucu donanımla ilgili durumuysa şöyle.
Baret: İşverenlerin yüzde 29’unda, taşeronların yüzde 50’sinde uygunsuz ürün var.
Eldiven: İşverenlerin yüzde 7’si, taşeronların yüzde 43’ü uygunsuz.
Kaynak maskesi: İşverende uygunsuz ürün yok, taşeronların yüzde 14’ünde var.
Emniyet kemeri: İşverende uygunsuz ürün yok, taşeronların yüzde 50’si uygunsuz.
Toz maskesi: İşverenlerde uygunsuz ürün yok, taşeronların yüzde 14’ünde var.
Koruyucu giysi: İşverenlerde uygunsuz ürün yok, taşeronların yüzde 7’sinde var.
İş ayakkabısı: İşverenlerde uygunsuz ürün yok, taşeronların yüzde 14’ünde var.
Koruyucu gözlük: İşverende uygunsuz ürün yok, taşeronun yüzde 21’inde var. (TK/EZÖ)