Tuzla’da üç tersane kapatıldı. Ayrıca işçiler arasında çıkan kavgada bir işçi ağır yaralandı. Olaya polis müdahale etti.
Tuzla’da yaşanan gelişmelerle ilgili Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİBDER) başkanı Zeynel Nihadioğlu "Kapatılan tersanelerin hepsi küçük ve Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’ne (GİSBİR) bağlı değil. İşçiler arasında yaşanan çatışmaları da işveren körüklüyor” dedi.
“Kapatma çözüm değil, işçi mağdur oluyor”
Nihadioğlu bianet’e şöyle konuştu:
“Müfettişlerin denetimi sonucunda üç ayrı küçük tersane kapatıldı. Şahin Teknecilik, Mengi-Yay Yatcılık ve GESA Gemi A.Ş’nin kapatılma gerekçelerinde ‘Tesis ve tertiplerinde, çalışma yöntem ve şekillerinde, makine ve cihazlarında işçilerin yaşamı için tehlikeli hususlar tespit edilen üç tersaneye kapatma verilmiştir’ deniyor."
“Bu firmaların kapatıldıktan bir gün sonra ‘Biz eksikliklerimizi tamamladık’ diyerek başvuruda bulunduklarını" söyleyen Nihadioğlu tersane kapatmanın çözüm olmayacağı görüşünde.
“İşçilerin yaşamına kast eden durumlara dair önlemlerin alınması bizim için daha önemli” diyen Nihadioğlu “Ancak Başbakanlık toplantısında yapılan tartışmalarda daha çok işverenin işine yarayan girişimlerde bulunduklarını açıkladılar” dedi.
Tersane kapatmalarından en çok işçilerin zarar gördüğünü belirten Nihadioğlu bu gibi durumlarda işçilerinin zararlarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından maddi olarak karşılanmasını talep ettiklerini söyledi.
“Kapatılan tersanelerin GİSBİR üyesi değil”
Kapatılan tersanelerin hiç birinin GİSBİR üyesi olmamasının önemli bir ayrıntı olduğunu söyleyen Nihadioğlu bu durumu Selah tersanesi örneğiyle açıkladı.
“Selah tersanesi kapatıldıktan sonra tersane sahipleri yanlarına işçileri de alıp eylem yaparak büyük bir yaygara kopardılar. Selah tersanesi 'altı gün sonra biz eksiğimizi giderdik tersanenin açılmasını istiyoruz’ dedi ve hemen açıldı” dedi.
“Patronlar işçiler arasındaki kavgaları körüklüyor”
Geçtiğimiz hafta sonu işçiler arasında çıkan ve bir işçinin ağır yaralandığı kavgayı sorduğumuz Nihadioğlu kavgaların işverenlerin adil olmayan uygulamaları nedeniyle yaşandığı görüşünde.
Kavganın olduğu Kıran tersanesinin taşeron firmayla çalıştığını söyleyen Nihadioğlu “Genelde doğulu işçilere karşı olumsuz bir tavır hakim. Ancak işçiler arasında temelde gerginliğe adaletsiz iş bölümüyle işveren neden oluyor" dedi.
“Kavgaların yaşanması planlı bir durum”
“Kürt-Arap ayrımı, Arap-Türk ayrımı, Türk-Kürt ayrımı... Tersanelerde bu tip ayrımları körüklemek mümkün. Geçen hafta Kocatepe tersanesinde ücret gasplarıyla ilgili bir direnişimiz vardı. İçeride çalışan işçileri eylem yapan işçilerin üzerine saldırtmaya çalıştılar. Bu sistematik bir tutum. Dolayısıyla Kıran tersanesi yaşanan kavga bunlardan bağımsız değil.”(BÇ/EZÖ)