Liman, Tersane Gemi Yapım-Onarım İşçileri Sendikası'nın (Limter-İş) "Her Gün Teker Yeker Ölmektense 16 Haziran’da Hepimizi Öldürün!" grevi başladı.
Yaklaşık bin kişinin katıldığı greve 40 bin tersane işçisinden ancak 400'ü katılabildi. Polis sabah saat 05:00'te tersaneye işçileri götüren servislere eşlik ederek, işçilerin greve katılmasına engel oldular.
Greve katılan yaklaşık bin kişi arasında Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş), Öğrenci Gençlik Sendikası (Genç-Sen), Yurtsever Cephe, Nakliyat İş, feministler, Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Mücadele Birliği Halk Kültür Merkezleri, Emek Partisi (EMEP), anarşistler, Lambdaistanbul, Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP) ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İstanbul milletvekili Ufuk Uras var.
Limter-İş Genel Sekreteri Kamber Saygılı yaptığı açıklamada "İnsanca yaşam talebi için burada bulunuyoruz, destek veren herkese teşekkür ediyoruz, grev artık zorunlu bir hale geldi,ölümlerin engellenmesi için hiçbir önlem alınmadı hiçbir çaba gösterilmedi" dedi.
Uras: Dayanışarak haramilerin saltanatını yıkabiliriz
Ufuk Uras "İşçi kıyımlarının bu kadar çok bu kadar kolay olduğuna bakınca Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) gücünü alttan kalanın canı cıksın mantığından aldığını görüyoruz. Dayanışma çok önemli, dayanışarak haramilerin saltanatını yıkabiliriz" diye konuştu.
Tersane İşçileri Birliği (TİB-DER) avukatı Seyit Nusret Öztürk de "Meclis'te bekleyen sendikalar kanunu teklifine göre gemi iş kolu metal iş koluna bağlanması gerekiyor, ancak bu kabul edilmedi, Meclis'te bekletiliyor. Patronların istediği oldu" açıklamasında bulundu.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) genel sekreteri Tayfun Görgün "Sendikalaşma tasarısını bu sene yine Meclis gündemine aldılar ama geri çekecekler. Uluslararası Çalışma Örgütü'nü (İLO) oyalamak için yapılan bir hamleydi" demişti. (BÇ/NZ)
5 Ayda 13 Ölüm
8 Haziran: İhsan Turan. 35 yaşındaki Turan geminin ambar kapağının üzerine düşmesi sonucu yaşamını yitirdi.
17 Mayıs: Murat Çalışkan. 31 yaşındaki Kahramanmaraş'lı Çalışkan geminin güvertesinden ambara düşerek hayatını kaybetti.
17 Mayıs: Deniz Kaşıkeman. Sac montajı yaparken, 2.5 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen sac kütlesinin, üzerine düşmesi sonucu ezildi. 26 yaşındaydı.
8 Mayıs: İzzet Gider. Makine dairesinde gaz sıkışması sonucu meydana gelen patlamada hayatlarını yitirdiler.
21 Nisan: Hakan Oğuz. Yalova'da Yaşar San tersanesinde kafa üstü düşerek ağır hayatını kaybeden Diyarbakırlı Oğuz 18 yaşındaydı.
30 Mart: Ali İhsan Çam. Boyacı olarak çalıştığı Sedef Tersanesi'nde yüksekten düşme sonucu öldü. 31 yaşındaydı.
27 Mart: Yüksel Özdemir. Tuzla Gemi Tersanesi'nde raspacı olarak çalışırken 13 Mart'ta yüksekten düştü ve ağır yaralandı. 45 yaşındaydı.
17 Şubat: Hasan Köse. Selahattin Arslan Tersanesi'nde oksijen tüpü patlamasıyla vücudunun yüzde 80'i yandı. 24 yaşındaydı.
16 Şubat: Mikail Kavak. DESAN tersanesinde Gemkur taşeron işletmesinde kaynakçı olarak çalışıyordu. Elektrik çarpması sonucu öldü. 26 yaşındaydı.
12 Şubat: Osman Göç. GEMTİŞ tersanesinde kaynakçı olarak çalışırken kaynak dumanından zehirlendi. Mesai saatinden sonra akşam evine giden Göç fenalaşarak hastaneye götürüldü. Göç’ü doktorlar bir şeyin yok diye evine gönderdi; ancak gece yarısı fenalaşarak acilen hastaneye götürülen Göç, duman zehirlenmesine bağlı olarak kalp durması sonucu hayatını kaybetti. 26 yaşındaydı.
12 Şubat: Cevat Toy. Dearsan Tersanesi'nde tav işçisi olarak çalışıyordu. İskeleden düşme sonucu öldü. 41 yaşındaydı.
5 Şubat: Metin Turan. Şahin Çelik Tersanesi'nde raspacı olarak çalışıyordu. İskeleden denize düşerek öldü. 19 yaşındaydı.
14 Ocak: Onur Bayoğlu. Elektrikçi olarak çalıştığı Sedef Tersanesi'nde ambara düşerek öldü. 19 yaşındaydı.